Odbačene tužbe i Hrvatske i Srbije

Međunarodni sud pravde odbio je i tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995.

Međunarodni sud pravde odbio je i tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. Kako je naveo predsednik suda Petr Tomka, ni Hrvatska ni Srbija nisu uspele da dokažu da je druga strana počinila genocid.

Kako je naveo Tomka, tužba Hrvatske se odbacuje jer nisu dokazane optužbe da je počinjen genocid. "Sud odbija tužbu Hrvatske. Hrvatska nije dokazala da se radi o nameri da se delimično ili u celosti unište Hrvati. Dela koja sadržavaju actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namerom potrebnom da bi se delo kvalifikovalo kao genocid", rekao je Tomka.

Tomka je naveo i da MSP slaže sa zaključcima Haškog tribunala, u kojima se navodi da je cilj srpskih jedinica da se nasilno isteraju Hrvati sa dela teritorije, ali ne i da ih fizički uništi. Nešto ranije, Tomka je naveo i da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine, zbog toga što je SRJ tek tada postala članica UN i potpisnica Konvencije UN o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

"Sud pre tog datuma, Srbiju, kao zemlju koja je naknadno postala potpisnica Konvencije, ne može smatrati odgovornom u smislu člana 9 Konvencije. Država koja je postala članica potpisnica Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članu 9", naveo je Tomka. Sud je naveo da je na hrvatskoj teritoriji počinjen "veliki broj ubistava i zlostavljanja" i to od strane JNA i srpskih snaga, ali i da Hrvatska nije uspela da dokaže da se radi o genocidu.

Tokom iznošenja presude, navedeno je i da su mnoga svedočenja koja je Hrvatska iznela pred sud manjkava, kao i da su brojni policijski zapisnici predati sudu bez potpisa od strane lica koja su davala izjave. "Čini se da su u nekim svedočenjima izjave čak i prepričane izjave svedoka", rekao je Tomka.

Odbačena i kontratužba

Što se tiče srpske kontratužbe, Tomka je naveo da čak i da se dokaže da je postojala namera hrvatskih lidera da se istera srpsko stanovništvo sa teritorije Hrvatske, nema dokaza da je cilj bio fizičko uništenje stanovništva. "Zbog toga sud u potpunosti odbacuje tužbu Srbije", rekao je Tomka.

MSP je naveo da Srbija nije iznela dokaze koji potvrđuju da je Hrvatska neselektivno granatirala gradove u Krajini. Tomka je naveo da se to ne može utvrditi ni iz Brionskih transkripta ili svedočenja pred Sudom.

"Čak ako bi se dokazala namera prisilnog preseljavanja srpskog stanovništva iz Krajine, to bi bila specifična namera genocida samo ako bi dovela do fizičkog istrebljivanja u celini te grupe. Sud zaključuje da nisu podneti dokazi koji potkrepljuju takava zaključak. Čak i da je bilo namere da se istera srpsko stanovništvo, nema dokaza da je imala za cilj fizičko uništenje stanovništva", rekao je Tomka.

Presuda MSP je konačna

Izricanjem presude okončan je proces koji je 1999. pokrenuo Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji. Srbija je 2010. podnela kontratužbu za genocid, koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i posle operacija Oluja, 1995. godine.

Presuda MSP je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe. Ukoliko bi sud izdao neki nalog državi, na primer u pogledu naknade štete, onda bi ta država bila dužna da po njemu postupi. Međutim sud u ovoj fazi postupka ne donosi odluku o konkretnoj naknadi štete, već ostavlja izvestan period državama da se oko toga dogovore.

Ukoliko do dogovora ne dođe, države bi opet išle pred sud. Što se tiče sprovođenja takve odluke njeno izvršenje nadgledao bi Savet bezbednosti UN.

  • Mилица

    03.02.2015 19:49
    хаг
    Па за који геноцид у хашком казамату оптужују Србе?
  • Неђо из Кистања

    03.02.2015 18:43
    Геноцид? Зна се
    Геноцид се десио од 1941 - 1945 у Независној држави Хрватској у склопу холокауста за истребљење Срба, Јевреја и Рома. Да је у овом свијету правде, Хрватску би данас требало приморати да то призна, условити је чланством у ЕУ, као што је Турска признала геноцид над Јерменима. Никад није касно за истину. Приморати их да по сјећањима преживјелих и сачуваним скицама и фотографијама саграде зидове и куле Јасеновца какав је застрашујући и био прије рушења и да то буде симбол холокауста на Балкану.
    А Олуја је само довршетак тог истог геноцида, с мање жртава јер су Срби поучени другим свјетским ратом одбили да остану и буду клани и бацани у јаме. То знају и у Хрватској, и не стиде се тога. Част поштеним Хрватима који са усташама и нацистима немају додирних тачака. Нажалост, таквих је недовољно.
  • Spark

    03.02.2015 18:36
    Sud?
    Niko ovde nista nije planirao. Za planove treba malo pameti i reda. Ovde se udaralo na sve strane, ko je gde, kako i koga stigao. Pljackalo se, palilo, ubijalo i silovalo, a bogami i dobro pilo - sve u ime naroda i boga. Ne moze normalan mozak razumeti sta se sve ovde izdesavalo, a eto danas kao da se nista nije desilo. Znam samo da su jedni drugima zeleli sve najgore i da je svako u skladu sa svojim mogucnostima tu svoju zelju ispunjavao kako je znao i umeo.
    Ne postoji sud koji moze da oporavi mozak koji se se pretvorio u karfiol jos pre 25 godina.
    Svet bi da nas miri, a mi samo gledamo priliku kako da napravimo neko novo sra**e.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija