Javni dug Srbije uvećava se 92 evra svake sekunde

Javni dug Srbije uvećava se 92 evra svake sekunde, oko 330.000 evra na sat ili oko 7.965.000 evra dnevno, saopštio je danas Institut za industrijske odnose, pozivajući se na računicu izvedenu na osnovu podataka s kraja novembra prošle godine.

Javni dug Srbije uvećava se 92 evra svake sekunde, oko 330.000 evra na sat ili oko 7.965.000 evra dnevno, saopštio je danas Institut za industrijske odnose, pozivajući se na računicu izvedenu na osnovu podataka s kraja novembra prošle godine.

Taj institut je u okviru svog internet portala pokrenuo stranicu "Sat javnog duga", www.javnidug.iio.org.rs, na kojoj će građani moći da prate rast javnog duga Srbije. "Ovim želimo da doprinesemo informisanju građana o neodrživom zaduživanju i iracionalnoj državnoj potrošnji", kažu u Institutu.

U saopštenju se precizira da je proračun rađen na osnovu podataka o visini javnog duga Ministarstva finansija na dan 30. novembra 2014, visine predviđenog zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita na osnovu Zakona o budžetu za 2015. godinu i prosečne visine kamatnih stopa na dugoročne državne hartije od vrednosti.

"Zbog postojanja više različitih metodologija za obračun javnog duga koji koriste različite državne institucije (Ministarstvo finansija, Narodna banka, Fiskalni savet) i primene mera fiskalne konsolidacije koje su stupile na snagu, pridružujemo se prethodnim zahtevima za postavljanje Sata javnog duga na nekoj od državnih institucija", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo finansija je pre nekoliko dana objavilo podatak da je javni dug Srbije na kraju 2014. godine iznosio je 22,76 milijardi evra, što je 70,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  • mi

    03.02.2015 17:24
    masala!
    Masala. A tek za famozne ''dve godine''... Treba menjati na vreme, da ne bude opet ''krivi smo mi, sto smo ih pustili''.
  • gt.

    03.02.2015 13:32
    Ova drzava nije ni zasluzila drugu guvernerku.
  • nedodjija

    03.02.2015 13:06
    Kakva drzava takva guvernerka .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija