Poverenik upozorava izvršitelje

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je Komoru izvršitelja da suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, bez zakonskog ovlašćenja ili pristanka, obrađuje podatke o ličnosti izvršnih dužnika.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, upozorio je Komoru izvršitelja da suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, bez zakonskog ovlašćenja ili pristanka, obrađuje podatke o ličnosti izvršnih dužnika.

Komora izvršitelja započela je obradu podataka o ličnosti dužnika označavajući kao osnov pravilnik koji je sama donela. Taj pravilnik donet je na način i pod okolnostima koje su u suprotnosti sa odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju na osnovu kog je donet, a uz to je njegova primena počela suprotno Ustavu i pre nego što je objavljen, prenosi sajt poverenika.

Čak i da nema tih nedostataka, taj Pravilnik ne može predstavljati osnov za obradu podataka o ličnosti budući da, u skladu sa Ustavom, to može biti samo zakon, a ne i podzakonski akt. Obrada ličnih podataka suprotna je Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ne samo zbog pravnog osnova nego i sa stanovišta svrhe, jer zakon predviđa da je obrada nedopuštena ako je nesrazmerna svrsi.

Poverenik je naložio Komori izvršitelja da ga u roku od osam dana obavesti o tome šta će preduzeti radi otklanjanja navedenih nepravilnosti, nakon čega će doneti odluku o daljim merama.

  • 03.02.2015 12:55
    Ovlašćeni državni službenici: Sve nestručni šljam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija