Zaplenjeni majmuni zbrinuti u prihvatilistu u Španiji

Šest majmuna berberski makaki, koji su oduzeti švercerima na graničnom prelazu "Horgoš", trajno su zbrinuti u specijalizovanom prihvatilistu u Španiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivede Srbije.

Šest majmuna berberski makaki, koji su oduzeti švercerima na graničnom prelazu "Horgoš", trajno su zbrinuti u specijalizovanom prihvatilistu u Španiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivede Srbije.

Kako se navodi, grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede je u saradnji sa organizacijom AAP tri para majmuna smestila u specijalizovano prihvatilište za primate AAP Primadomus u mestu Viljena u Španiji. Podseća se da je šest berberskih makakija (tri mužjaka i tri ženke), oduzeto prilikom pokušaja krijumčarenja na graničnom prelazu Horgoš u oktobru 2012. godine.

Pripadnici Uprave carina su, kontrolom vozila srpskog državljanina iz Lazarevca na ulazu u zemlju iz Mađarske, u gepeku pronašli šest majmuna. Majmuni su tada privremeno zbrinuti u zoološkom vrtu Palić. S obzirom na to na da zoološki vrtovi u Srbiji ne raspolažu odgovarajućim kapacitetima za trajno zbrinjavanje tih životinja, Ministarstvo je optimalno rešenje za zbrinjavanje pronašlo u specijalizovanom prihvatilištu AAP Primadomus u španskoj Viljeni.

Životinje su stigle u prihvatilište u večernjim satima u petak 30. januara i trenutno se nalaze u karantinu, gde će boraviti određeno vreme pre puštanja u poseban prostor namenjen berberskim makakijima.

CITES (Konvencija o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore) je međunarodni ugovor koji reguliše prekogranični promet primeraka ugroženih vrsta, kako međunarodna trgovina ne bi ugrozila njihov opstanak u prirodi. Srbija je ratifikovala CITES konvenciju 2001. godine. Sve vrste primata su zaštićene CITES konvencijom.

  • 03.02.2015 15:27
    zaplenite i ove nase iz vlade :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija