"Srbija nema razloga da bude nazadovoljna presudom u Hagu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima, a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno je da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima. Hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da nije zadovoljan presudom, ali da je pripremom tužbe odrađen dug prema žrtvama.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima, a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno je da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

Time je, kako je ocenio, uprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak. "Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta", zaključio je Nikolić.

Selaković: Nema razloga za nezadovoljstvo

Odluka Međunarodnog suda pravde je očekivana i Srbija nema razloga da bude nazadovoljna, izjavio je ministar pravde Srbije Nikola Selaković. "Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja", rekao je on novinarima.

Selaković je naveo i da je sud opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti. "Odlazak Srba iz Hrvatske je posledica vojne akcije, to je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmerena na odlazak krajiških Srba s njihove teritorije. Sud je pozvao obe strane na međusobnu pomoć i saradnju", rekao je ministar.

Josipović nezadovoljan

Hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde, koja je odbila i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid, ali da je pripremom tužbe u čemu je i sam učestvovao odrađen dug prema žrtvama. "Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid jako visoko", ocenio je on.

"Mi smo razvili teoriju mozaika, gde smo pokušali da dokažemo da su svi događaji bili deo jedinstvene namere da se počini genocid. Bili smo svesni tog rizika da bi ovakva odluka Suda mogla biti verovatna", rekao je on, ocenivši i da hrvatski pravni tim nije ni u čemu pogrešio.

Milanović: Nismo zadovoljni odlukom, ali je poštujemo

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Hrvatska nije zadovoljna odbijanjem hrvatske tužbe za genocid, ali jeste time što je Međunarodni sud pravde odbio srpsku protivtužbu.

"Hrvatska tužba je nažalost odbijena, ali je utvrđeno sve ono što znamo da se događalo, a to su teški ratni zločini i etničko čišćenje", istakao je Milanović. On je naglasio da je (od tih događaja) prošlo više od 20 godina, da je Hrvatska članica EU, da je dobila rat i da ima priliku, u društvu najrazvijenih država, da ide napred i gradi sadašnjost.

  • Alchajmer

    03.02.2015 23:28
    Nema razloga?..

    Strasno!
  • Mare

    03.02.2015 21:50
    I za vreme Krajine je proterano svo hrvatsko stanovništvo sa tih teritorija(oko 180.000)+ opljačkana imaovina i spaljeno sve, samo se to kod nas maksimalno prećutkuje jer ipak smo mi nebeski napaćeni narod.
  • ista

    03.02.2015 19:22
    taktika
    proterani ili pobegli?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija