Ombudsman: Ministar potvrdio kršenje zakona

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je Danasu da je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić sam potvrdio da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) nezakonito prikupljala podatke.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je Danasu da je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić sam potvrdio da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) nezakonito prikupljala podatke.

Janković je ukazao da nijednom nije pomenuo reč "prisluškivanje", već nezakonito prikupljanje podataka, "što je potvrdio i ministar Gašić". "Ni u jednom zakonu nije predviđeno da zaštitnik građana odgovara Odboru za kontrolu tajnih službi i pravda se poslanicima što radi svoj posao. Otišao sam jer nisam želeo da odbijem poziv", objasnio je Janković.

Upitan na Odboru na osnovu koje dokumentacije tvrdi da je VBA nezakonito prikupljala podatke, ombudsman se pozvao samo na jedan od dokumenta, čiju verodostojnost je potvrdio Gašić. "Reč je o detaljnom izveštaju VBA o pripremama za miting Srpske radikalne stranke i razgovorima SRS i Dveri o tome da li će prisustvovati mitingu. Rekao sam da je kontrola VBA neophodna kako bi se utvrdila verodostojnost tog dokumenta", naveo je Janković.

Gašić je potvrdio da izveštaj potiče iz VBA, a da je osoba koja ga je sačinila penzionisana, ali ne zbog tog izveštaja. "Time je Gašić potvrdio da VBA krši zakon. Ni po jednom zakonu VBA nema pravo da prikuplja podatke o političkim strankama, sem kada postoje indicije da će vojska biti ugrožena, pa čak i tada to mora da radi u saradnji sa civilnim službama. U ovom slučaju o tome nema ni govora", ukazao je Janković.

"U izveštaju čak stoji da nema indicija da će biti bilo kakvih incidenata, a kamoli napada na vojsku, a ipak se dodaje da će prikupljanje podataka biti nastavljeno", istakao je Janković. On je rekao da su mu u VBA dozvolili selektivnu kontrolu, uz napomenu da neće dobiti svu traženu dokumentaciju, na šta on nije pristao.

  • ZarJeBitno

    04.02.2015 14:35
    Ko se zaleteo?
    Auu brate, nije on američki ombdusman, što bi tražio od amera?
    Glup komentar zar ne?
    Uzgred, poprilično velika šuša je on...
  • ivica

    04.02.2015 14:09
    Bravo za Sašu
    Saša je turio prst u osinje gnezdo. Nadam se da će se osinje gnezdo ubuduće vladati po pravilima, a da će Saša sačuvati ne samo svoj prst. Obraz je već sačuvao
  • 04.02.2015 14:02
    Malo se i zaleteo
    Ne može svaka šuša da dobije ono što traži. Pa neka traži bilo šta od amera!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija