Krali internet od SBB-a

Policija je podnela krivične prijave protiv pet osoba koje su se nelegalno priključile na mrežu kablovskog distributera SBB.

Policija je podnela krivične prijave protiv pet osoba koje su se nelegalno priključile na mrežu kablovskog distributera SBB.

Akcija je izvedena u saradnji sa tužilaštvom za visokotehnološki kriminal u Beogradu. Policija navodi da su, kako bi sebi nezakonito omogućili korišćenje interneta, ove osobe neovlašćeno zaobilazile zaštitu na računarskoj mreži operatera, tako što su konekciju ostvarivale putem kablovskih modema sa instaliranim programom "Haksorware" i učitanom "kloniranom" MAC adresom regularnih korisnika usluga.

Osim neovlašćenog priključivanja i korišćenja interneta, ove osobe su zloupotrebom komunikacionih servisa u znatnoj meri ometale regularan prenos podataka i povremeno izazivale značajne poremećaje funkcionisanja računarske mreže, čime se preduzeću S.B.B. čini kontinuirana šteta u višemilionskim iznosima, u periodu dužem od godinu dana.

Policija navodi da su u okviru akcije "Pijavica", u prethodnom periodu, već identifikovali devet osoba koje su na teritorijama Beograda i Kragujevca činile slično krivično delo. Prilikom pretresa njihovih stanova i drugih prostorija, pronađeno je više desetina, kako je policija navela, "kloniranih" kablovskih modema sa učitanim programom "Haksorware", spremnih za dalju distribuciju i nezakonitu prodaju, kao i veća količina računarske i druge digitalne opreme, koja je privremeno oduzeta radi daljeg digitalno-forenzičkog veštačenja.

Prilikom pretresa, kod U.V. iz Beograda, pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pronašli su ukupno 39 "kloniranih" kablovskih modema, dok je kod T. N. iz Kragujevca pronađeno 20 "kloniranih" modema. Ovako klonirani modemi su dalje prodavani drugim osobama za oko 100 evra.

U određenom broju slučajeva, na terenu je utvrđeno da su ove osobe, nakon što su se nedozvoljeno priključile na mrežu SBB-a, dalje distribuirale internet usluge korisnicima u svojim zgradama, lokalima i poslovnim prostorima, neovlašćeno to naplaćujući.

  • boža pub

    06.02.2015 13:45
    Džaba vam petlja, moji sinovci
    Drznuli ste se na megaajkulu:
    "Američki fond KKR, na čijem čelu je bivši šef CIA general Dejvid Petreus, za godinu i po kupio SBB, 'Grand produkciju', internet izdanja 'Blica', napravio TV N1..."
    Loša karma, što bi neki rekli.
  • 05.02.2015 10:52
    bb
    Kada mali lopov pokuša ukrasti od velike lopurde, ništa drugo i nije za očekivati.
    Vi da kradete Soroša??????
  • Legalni korisnik

    05.02.2015 09:49
    Ne kradem
    Ja ne kradem SBB internet, već oni kradu od mene. Mesec dana sam imao loš ili nikakv bežični internet. Trebalo im je mesec dana da utvrde u čemu je problem. Otklonili su ga tako što su mi umesto novog rutera ponovo stavili stari. Internet je jedno vreme radio solidno a sada opet počinju problemi. Ne znam šta je problem, da li ovaj "visoko-tehnološki kriminal" ili nemar i nebriga SBB za svoje legalne korisnike. Znam samo da ja mesečno plaćam 3000 za digitalnu, telefon i internet. TV ne stižem ni da gledam, komuniciram uglavnom preko mobilnog, a internet mi ne pružaju kakav su obećali. Kad odem kod njih tamo ima 100 šaltera na kojima mame ljude da potpišu ugovor i 2 ispred kojih čeka 100 ljudi da se požali na nešto. Uz to je SBB monopolisao kablovsko tržište ali to očito nikom ne smeta, iako je zabranjeno zakonom, i predstavlja ozbiljan kriminal. Za neke zakon očito ne važi. Kako kaže onaj Englez - tamo gde zakon ugnjetava običnog čoveka, rađa se odmetnik [kao heroj, naravno].

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija