Sve više građana odustaje od grejanja na gas

Poslednje analize pokazuju da sve veći broj građana odustaje od grejanja na gas, kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

Poslednje analize pokazuju da sve veći broj građana odustaje od grejanja na gas, kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

- U poslednje dve godine primetan je broj onih koji gas zamenjuju drugim energentima, ako imaju mogućnosti za to, jer im je gas skup - kaže on i dodaje da je to realno očekivati s obzirom na činjenicu da je grejanje na struju i dalje najjeftinije zbog toga što je cena struje i dalje gotovo socijalna kategorija.

Potrošnja prirodnog gasa u domaćinstvima u 2013. godini opala je za 11 odsto, a u privredi za 22 odsto.

Domaćinstva u Srbiji plaćaće od narednog meseca gas skuplje za 5,6 odsto kod svih distributera osim kod "Srbijagasa" kod koga će taj energent poskupeti 13 procenata zbog promene cena korišćenja gasnih mreža. Tako će cena kubika kod "Srbijagasa" biti 52,4 dinara, a kod svih ostalih distributera 53,2 dinara, bez PDV-a, potvrdili su u Agenciji za energetiku Srbije.

U obrazloženju ove odluke navodi se da su nabavne cene gasa izražene u dolarima u prvom kvartalu 2015. godine niže za 8,6 odsto, ali da će se od početka marta obračunavati nove, više cene nastale zbog rasta kursa dolara za 16,8 procenata od poslednje promene koje su bile u novembru. U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000 kuća, ima priključak na gas.

S obzirom na to da će u martu biti peto poskupljenje gasa od avgusta prošle godine, a da je cena nafte na svetskoj berzi pala za više od 55 dolara za barel, postavlja se pitanje dokle će gas poskupljivati i kako to da cena nafte koja ulazi u formulu za obračun gasa nikako nema uticaja na pojeftinjenje kubika?

Ljuba Maćić, predsednik AERS-a, za "Politiku" kaže da će se taj drastični pad cene nafte "tek odraziti na cenu gasa, pa se očekuje da u narednom kvartalu kubik gasa bude jeftiniji 17 do 18 odsto".

  • Tarabić

    05.02.2015 20:02
    Ekologija
    Gas i akcize na gorivo su porez na budale.Prirodni gas je nuzprodukt nafte jer se nalazi kod eksploatacije iznad sirove nafte.Nafta cena dole, kao kompenzacija gas cena gore, koji dolar, koji bakrači.I kao po običaju kod nas je sve prevara, vazduh u gasu pa još plus nam naplaćuju i razlike na temperaturi...Kad svi prestanete da ga koristite plaćaćete odžakarinu i porez na emisiju CO2 u vazduhu.Pa Evropa odavno prodaje vazduh svojim građanima pod izgovorom ekologije.
  • ispravka

    05.02.2015 14:22
    Cena gasa se formira nezavisno od cene nafte ali je tacno da se obracunava u dolarima.
  • Liman3

    05.02.2015 13:25
    A kome mi da se zalimo...
    ...sto zivimo u zgradama i povezani smo na centralno grejanje? neki ce reci da je jeftinije grejanje nego u kucama ali s varaju, mene za 58 kvadrata stana izadje oko 7000 dinara mesecno sto je na godisnjem nivou 84000 dinara a mogu reci da se ne ogrejemo vec nam je oko 19 stepeni u stanu kada greju i po Novosadskoj Toplani oni su ispunili zakonski minimum sto isporucuju i kome opet da se zalimo? Bilo bi lepo da svi izadjemo na ulice vec jednom i oteramo govnjivim motkama lopovsku bandu ali svu bez pravljenja razlike, ama bas sve ko god se bavi politikom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija