Toni Bler formira timove Vučiću

Vlada Srbije angažovala je konsultantsku kuću Tonija Blera za pomoć u formiranju stručnih timova u kabinetu premijera Aleksandra Vučića.

Vlada Srbije angažovala je konsultantsku kuću Tonija Blera za pomoć u formiranju stručnih timova u kabinetu premijera Aleksandra Vučića.

Troškovi tih usluga biće plaćeni iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata, potvrđeno je u Nemanjinoj 11. Vlada Srbije otkupila je, naime, od organizacije "Tony Blair Associates" model rada kabineta premijera koji funkcioniše pomoću "delivery unit", odnosno osoba ili timova koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima.

U kabinetu premijera se, prema saznanjima lista "Danas", planira formiranje pet podgrupa "delivery unit" - za infrastrukturu, privatizaciju javnih preduzeća, direktne strane investicije, državnu upravu i poljoprivredu. Timovi su iznutra podeljeni po konkretnim projektima. Predstavnici Blerove organizacije biće zaduženi da nadziru formiranje timova i kontrolišu njihov rad, dok predstavnici Vlade Srbije rade na odabiru ljudi koji će biti angažovani na tim poslovima.

"Toni Bler je jesenas bio u Beogradu i savetovao Vučića da primeni ovaj model funkcionisanja, kako bi nameravani poslovi i dogovorene investicije i projekti u različitim oblastima bili efikasnije obavljeni, imajući u vidu da premijerov kabinet u ovom trenutku broji samo četiri osobe. Od kada je Siniša Mali preuzeo da vodi grad Beograd, u kabinetu nema nijednog ekonomiste", kažu u Nemanjinoj 11.

Predavanje Alistera Kembela, savetnika za medije Tonija Blera, portparolima u Vladi Srbije, koje je održao krajem januara, upravo je jedan od delova tog projekta. Predavanje je, kako je rečeno, plaćeno iz fondova EU i UAE i samo je jedno u nizu predavanja koja se održavaju za zaposlene u državnoj upravi svakog meseca.

Ranije demantovali pisanje medija

Kada je Toni Bler polovinom prošle godine bio u poseti premijeru Vučiću u Beogradu, iz kabineta predsednika vlade oštro je demantovano pisanje medija da će bivši britanski premijer biti njegov plaćeni savetnik. Tada je rečeno da je Bler došao u nezvaničnu posetu Vučiću i da su razgovarali o evropskim integracijama i o "formiranju premijerovog kabineta". Bler je, nakon što je otišao s funkcije premijera Velike Britanije, osnovao organizaciju koja je se bavi konsultantskim uslugama "Tony Blair Associates".

On je trenutno konsultant u Kazahstanu njihovom autokrati Nunsutlanu Nazarbajevu, a za taj posao, prema pisanju britanskih medija, prima osam miliona funti godišnje. Bler od 2013. godine sarađuje i sa Vladom Albanije, odnosno savetuje ih po pitanju evropskih integracija. Britanski mediji pisali su da je kao savetnik radio i za vlade u Egiptu i Kuvajtu, zatim za američku investicionu banku JP Morgan za posao u Libiji i za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe. Toni Bler drži i predavanja širom sveta, koja naplaćuje i do pola miliona dolara.

  • Sneža

    08.07.2020 15:36
    Robovi
    Ljudi, dokle ćemo da mlati o praznu slamu, niko ne spominje radnike i seljake, samo oni nešto rade, al za džabe. Dođite u neku fabriku pa da vidite štaje demokratija, svaki dan teranje koliko ne možeš, a gazdi uvek malo. Svaki dan mi stoji Talijan s štopericom iznad glave i svaki dan traži da radimo više, kao da smo mašine, a ne ljudi, stisneš dugme i izađe finalni proizvod, hoću reći u mom slučaju cipela
  • c14

    10.02.2015 18:05
    šta je pozitivno napravio ?
    svuda je ostavio pustoš.
    Član je bilderberg grupe i mišljenje tamo dobija , prošle godine je bio sastanak u jesen , u Kopenhagenu.
    Zato može svuda da putuje i drži časove.
    Ova grupa deluje iza kulisa i žestoko brani pozicije liberalnog kapitalizma – a narod neka crkne.

  • Podbarac

    10.02.2015 14:34
    Priznajem da sam zabrinut
    Evo i ona Olbrajtova na sva usta viče da su "Srbi izvanredan narod" !? Sad evo i deca krenula da nam se onesvešćuju ko nekad Palestinici i Kosovari... Mož biti da sve nema veze, mož biti da sam paranoik, ali nekako ne mogu da se otmem osećaju da smo bili zdraviji dok smo bili kao "izolovani" od sviju. Jedina pogan sa kojom smo imali posla je bio domaći ološ u koji si mogao upreti prstom i pljunuti za njim na ulici. A ovi belosvetski, e oni me brinu.

    Što se tiče praktičnog dela priče, šta nam to ovaj belosvetski nudi? Kako da povećamo efikasnost administracije kroz dodatne timove gosn Vučića!? Alo!? Ovi u SNS su zapravo oduševljeni - još 1000 mesta za partijske kadrove...
    Da im je do dobrobiti ovog naroda i države, trebalo bi zapravo smanjiti administraciju i to za bar 10 puta, pojačati proizvodnju industrijsku i prerađivačku, uposliti narod investicijama - za početak u infrastrukturi. Nikakva nauka.
    Ali tu nema para za Blera i onog Štroskana, a kanda ni volje ni pameti kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija