Izvršitelji će postupiti po Šabićevom upozorenju

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je danas, na njihov zahtev, predstavnike Komore izvršitelja.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je danas, na njihov zahtev, predstavnike Komore izvršitelja.

Šabić je sa izvršiteljima razgovarao o upozorenju na nedopuštenu obradu podataka o ličnosti dužnika od strane Komore, koje je Poverenik pre nekoliko dana uputio Komori.

Poverenik je još jednom upozorio Komoru da njihov Pravilnik ni u kom slučaju ne može da predstavlja valjan pravni osnov za uvođenje obrade podataka o ličnosti jer to shodno Ustavu može biti isključivo zakon, a ne podzakonski akt.

"Obrada ličnih podataka u konkretnom slučaju suprotna je Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ne samo zbog neadekvatnog pravnog osnova, nego i zbog nepostojeće svrhe. Zakon o zaštiti podataka predviđa da je obrada nedopuštena ako je nesrazmerna svrsi, a u konkretnom slučaju svrha dostavljanja određenih podataka o verodostojnim ispravama od strane poverilaca Komori izvršitelja (utvrđena Zakonom o izvršenju i obezbeđenju), je da se izvšitelji koji će sprovoditi izvršenje određuju ravnomerno prema azbučnom redu njihovog upisa u imenik. Ta svrha može sasvim očigledno biti ostvarena i samo obradom podataka o samoj izvršnoj ispravi (broj isprave, mesto bez adrese, iznos potraživanja), a obrada ličnih podataka dužnika je sasvim nepotrebna sa stanovišta te svrhe", navodi se u zaključku Šabića.

Istovremeno, kako se navodi, to bi dovelo do toga da se, osim što izvršitelji koji sprovode izvršenje raspolažu podacima o ličnosti, i u Komori formira nepotrebna a ogromna baza ličnih podataka i samim tim otvori rizike u vezi sa načinom i dužinom čuvanja, zaštitom, eventualnom zloupotrebom podataka...

Do nedopuštene obrade podataka o ličnosti od strane Komore došlo je, pored ostalog, i zato što je Ministarstvo pravde dalo saglasnost na "Pravilnik o sadržini i načinu podnošenja zahteva Komori izvršitelja za određivanje nadležnog izvršitelja", pritom propustivši da ukaže Komori da su odredbe koje predviđaju obradu podataka o ličnosti neustavne i nesvrsishodne.

Predstavnici Komore su potvrdili da u potpunosti razumeju upozorenje Poverenika, da će bez odlaganja prestati sa nedopuštenom obradom podataka o ličnosti, uništiti prikupljene podatke o ličnosti, a Pravilnik Komore dovesti u sklad sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

  • 06.02.2015 11:01
    ...
    Ministarstvo pravde dalo saglasnost na Pravilnik? Jel to onaj ubogi ministar što je zakočio rad pravosudja skoro pet meseci? Pa šta on može ispravno da donese?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija