Rata kredita u "švajcarcima" nadmašila platu

Predlozi koje bankari daju dužnicima u švajcarskim francima nisu novi i opet su građanima neprihvatljivi, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Predlozi koje bankari daju dužnicima u švajcarskim francima nisu novi i opet su građanima neprihvatljivi, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja korisnika kredita u švajcarskim francima "Efektiva".

"To nije prvi put, ove predloge smo imali prilike da čujemo i ranijih godina, a ovo ništa nije novo. Ove predloge bi mali broj građana prihvatio", kaže Gavrilović. On je upitao čemu onda odlaganje, gubljenje vremena i zamajavanje dužnika.

Na podsećanje da se najčešće ukazuje kako bi moguće rešenje bilo konverzija kredita u evre, Gavrilović ističe da bi se to isplatilo samo bankama, ali ne i građanima. Konverzijom bi dužnik uvećao glavnicu i nastavio tako da otplaćuje kredit, a samim tim on bi bankama priznao tu veću glavnicu, podseća Gavrilović za RTS.

Ističe da udruženje "Efektiva" traži da se korisnici kredita u evrima i "švajcarcima" izjednače i dodaje kako se kredit u evrima može izmiriti u banci koja ima niži kurs, dok to nije slučaj sa kreditom u "švajcarcima". Ponavlja da je tačno da ni u momentu podizanja kredita u ove dve valute građani nisu bili u ravnopravnom položaju i dodaje kako je država znala da su krediti u švajcarcima rizični, pa je zato u startu stavila višu premiju na osiguranje i tako sebe zaštitila.

Ali država nije zaštitila svoje građane, podvlači Gavrilović i ukazuje da korisnici ne da nisu bili upozoreni nego su bili i nagovarani da se zaduže u francima, iako je njihova prvobitna namera bio kredit u evrima. Napominje da bi, ukoliko se pronađe konkretan i zadovoljavajući predlog za klijente, oni to rešenje rado prihvatili.

U međuvremenu, dok se ne pronađe rešenje, kaže Gavrilović, raste broj građana koji ne mogu da otplate kredite. Švajcarski franak je ojačao i do 150 posto od momenta uzimanja kredita, pa je sada sve više onih dužnika kojima je rata za kredit i dvostruko nadmašila platu, ukazuje Gavrilović.

  • Sad

    09.02.2015 11:54
    bi vam
    Sad bi vam pustio intervju na nacionalnoj televiziji gde je Jorgovanka Tabaković 2012. godine rekla da će za mesec dana rešiti problem sa kreditima u Švajcarcima, a sad je nigde nema samo trpa u svoj džep 450,000 dinara mesečno.
  • 07.02.2015 17:02
    vili
    1. sama drzava se u zadnje vreme zaduzivala u USD sto je sada EXTRA nepovoljno, a sto cemo otplacivati svi. 2. Drzava se zaduzila u USD zato sto imamo extra strucnjake. 3. Ovo sto je danas snaslo zaduzene u Chf, sutra ce zaduzene u Eur.4. Molim vas da procitate intervju Biljane Dikovic sa Zoranom Tasicem na SRBski FBReporter - strucno i jasno o problemu,sadasmke, stanju kredita, klijenata i banaka i jedinom mogucem izlazu...bice vam jasno u kakvoj drzavi zivimo ...posebno ako se uzme u obzir cinjenica da su strane banke na kreditima profitirale 30 mil-koje su izneli iz SR a drzava se zaduzila u istom periodu za 23 mil eur...Prijatno
  • Građanin

    07.02.2015 15:53
    ...
    Jorgovanka Cica Tabaković bi trebala da obavesti Poresku upravu o naglom profitiranju banaka koje su odobrile kredite u švajcarcima, kako bi se naplatio ekstra profit. Svi krediti se samo obračunavaju u stranoj valuti dok se sama isplata vrši u dinarima po dnevnom kursu NBS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija