Radeti i Šaroviću pet godina zatvora?

Najbliži saradnici Vojislava Šešelja mogli bi da dobiju i do pet godina zatvora ukoliko domaći sudovi budu postupali po zahtevu Haškog tribunala, koji tvrdi da su članovi SRS ometali rad suda.
Najbliži saradnici Vojislava Šešelja mogli bi da dobiju i do pet godina zatvora ukoliko domaći sudovi budu postupali po zahtevu Haškog tribunala.

Članovi tima za odbranu Šešelja i funkcioneri SRS Vjerica Radeta i Nemanja Šarović su, prema Tribunalu, javnim nastupima i izjavama ometali rad suda.

Prema saznanjima "Blica", njima bi na teret moglo da se stavi i da su pomagali Šešelju prilikom izdavanja knjiga u kojima su iznošeni i poverljivi podaci, ali i da su pritiskali svedoke. Vjerica Radeta za "Blic" kaže da čeka sudski nalog potpuno spremna.

"Raduje me to i nadam se da će poslušati nalog prijatelja i da će taj postupak da se vodi. Jedva čekam i potpuno sam spremna", poručuje Radeta.

Haški zahtev da se procesuiraju Šešeljevi saradnici još nije stigao na adresu Višeg javnog tužilaštva.

Na pitanje kolika je po domaćem zakonu zaprećena kazna za ometanje pravde, a koju Tribunal pripisuje Šešeljevim saradnica, u Tužilaštvu kažu: "Za krivično delo ometanje pravde iz čl. 336 b KZ u zavisnosti o kom stavu se radi kazna zatvora je od tri godine i novčana kazna, i to za stav jedan, a za stav dva kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna".

Inače, stav 1 se odnosi na pozivanje drugih na otpor ili na neizvršenje sudskih odluka, a stav 2 kažnjava - ko uvredom, silom, pretnjom ili na drugi način ometa ili spreči nosioce sudskih funkcija u vršenju posla.

Tokom niza godina, piše Blic, funkcionerima SRS je haški sud bio meta. Od termina "kazamat" preko pogrdnih naziva, kletvi i uvreda koje su izrečene na račun Tribunala i njegovih sudija i tužilaca, funkcioneri SRS bavili su se i detaljnije samim suđenjima u Hagu, i ne samo Šešeljevim.

Jedan od tih slučajeva je sudbina svedoka M. L, za koga su radikali, članovi stručnog tima za odbranu Šešelja, tvrdili da je pod pritiscima u Hagu lažno svedočio. Funkcioneri SRS su iznosili saznanja o, kako su tvrdili, pritiscima Tribunala na svedoke da lažno svedoče protiv zatočenih Srba. Vjerica Radeta je bila angažovana na ovom slučaju i tvrdila je da je M.L. pristao da lažno svedoči u Hagu jer je trpeo pritiske haških istražitelja.

Prema njenim navodima, on i njegova porodica bili su izloženi torturi, ucenama... Radeta je tvrdila da je ovaj "lažni svedok" bio kidnapovan i odveden u Hag. Za sve tvrdnje Radete i ostalih članova Šešeljevog tima zalog je bila overena izjava o pritiscima svedoka M.L, i to overena u jednom od domaćih sudova.

Lider radikala Vojislav Šešelj pušten je 12. novembra na privremenu slobodu. Proces protiv njega je okončan i on bi, kako sada stvari stoje, trebalo da bude na slobodi do izricanja presude.

Nedavno je haško tužilaštvo tražilo da sudsko veće ukine privremenu meru, ali je sudsko veće Tribunala taj zahtev odbacilo.

  • zoran021

    08.02.2015 05:04
    Pa ako oni treba da idu na sud, onda logicno da treba i predsednik i premijer isto da idu na sud
  • 07.02.2015 22:23
    Ej, molim te ... to opet verbalni delikt? Termin "kazamat"? A da nam propišete spisak termina koje možemo koristiti? Ma koliko ne voleo Šešelja, ovo je ipak preterivanje ...
  • TipTop

    07.02.2015 22:06
    Sta to bese sloboda govora? Ne volim, ma mrzim SRS, ali ovo je jadno da jadnije ne moze biti. Na osnovu uvreda i kleveta 5 godina zatvora? Fino neko vreme za navuci se na heroin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija