Polovina romskih naselja nisu za život

U Srbiji postoji oko 600 romskih naselja, od kojih je polovina neuslovna, a tokom Dekade Roma, urađeno je malo kako bi se legalizovala podstandardna romska naselja i unapredili uslovi stanovanja.
U Srbiji postoji oko 600 romskih naselja, od kojih je polovina neuslovna, a tokom Dekade Roma, urađeno je malo kako bi se legalizovala podstandardna romska naselja i unapredili uslovi stanovanja.

Zamenik direktora Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) Robert Bu rekao je agenciji Beta da nema zvaničnih podataka, ali da se pretpostavlja da u neformalnim i podstandardnim naseljima u Srbiji, živi između 140.000 i 180.000 Roma.

"Tokom Dekade Roma, a ušli smo u njenu poslednju godinu, veoma je malo, sistemski urađeno u oblasti legalizacije podstandardnih romskih naselja, kao i u oblasti unapređenja uslova stanovanja", rekao je Robert Bu i dodao da je istraživanje o broju romskih naselja iz 2002. godine.

Prema njegovim rečima, reč je o naseljima bez osnovne infrastrukture - bez vode, struje, kanalizacije i puteva. "Objekti u kojima žive su u veoma lošem stanju i nemaju sanitrani minimum, odnosno wc ili kupatilo“, naveo je on i dodao da je Srbija uzimajući učešće u međunarodnoj inicijativi Dekada Roma obavezala da će raditi na unapređenju stanja u ovoj oblasti.

"Izradom Akcionog plana (Uslovi stanovanja Roma za period 2013 - 2014. godina), u okviru Strategije za unapredjivanje položaja Roma u Srbiji, koja je usvojena 2009. godine, pokrenute su neke inicijative. U 2014. godini napravljeni su određeni pomaci, realizovan je niz "soft komponenti", odnosno analize, istraživanja, procene stanja, izrada planske dokumentacije za podstandardna romska naselja", rekao je zamenik direktora EHO.

Dodao je da će to omogućiti da u narednom periodu počne realizacija infrastrukturnih projekata i projekata za poboljšanje uslova stanovanja Roma u Srbiji.

Robert Bu je kazao da se uprotekle tri godine saradnja vlasti i civilnog sektora na tom planu poboljšala, kao i da je Akcioni plan - Uslovi stanovanja Roma i rezultat te saradnje. Prema njegovim rečima, Ekumenska humanatarna organizacija (EHO) iz Novog Sada od 2003. godine aktivno radi na legalizaciji podstandardnih romskih naselja, socijalnoj inkluziji i poboljšanju uslova stanovanja Roma u Srbiji.

"Od 2007. godine, a u saradnji sa Romskom zajednicom, lokalnim samoupravama i organima uprave na pokrajinskom i državnom nivou, EHO je realizovao projekat poboljšanja uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima, koristeći autorski model rada. Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika", objasnio je Bu.

On je naveo da je projekat realizovan u više od 30 podstandardnih romskih naselja širom Srbije i da je više od 4.000 Roma na ovaj način poboljšao uslove stanovanja.

Robert Bu naveo je da se veoma mali broj pripadnika romske manjine odlučuje za ovaj vid stambenog zbrinjavanja.

"Uzimajući u obzir visoku stopu nezaposlenosti Roma, ali i kulturu i tradiciju Romske nacionalne zajednice u Srbiji, veoma je mali broj Roma koji se odlučuju za ovaj vid stambenog zbrinjavanja. Takođe, ovaj vid stambenog zbrinjavanja je u razvoju, pa se u budućnosti može očekivati da će kriterijumi za ranjive grupe biti više senzibilisani za potrebe ove ciljne grupe", rekao je on.

  • Manjina 57

    08.02.2015 19:12
    @Marko - Novi Sad
    Ako nisi upoznat u celosti sa dešavanjima sa tim kupatilom u Velikom Ritu, nemoj da širiš poluistine. Za to su najmanje krivi Romi, korisnici kupatila. Tadašnja gradska vlada, nevladine i humanitarne organizacije, razni romski lideri, itd.itd... - oni bi trebali da se jave povodom dotičnog "famoznog" kupatila. Jedno javno kupatilo nije rešenje za nehigijensko naselje.
  • 08.02.2015 11:43
    Sve je to zbog nemogućnosti obrazovanja. Meni da neko kaže da sam "smrdljiva Cigančura" i da me učiteljica stavi u posebnu klupu jer niko neće da sedi sa mnom - pa ni ja ne bih išla u školu. Kada se živi u divljem društvu, onda cveta svaka vrsta netolerancije, a decu od malih nogu uče da su Romi drugačiji...
  • Preambula

    08.02.2015 11:25
    Sramota
    Ukupna Srpska javnost mora da shvati,da je ovakvo stanje i zivot Roma u Srbiji,kao i svih ostalih gradjana,pre svega sramota Drzave Srbije i Srpskog naroda koji je vecina. Stvoriti Normalnu drzavu znaci omoguciti uslove za normalan zivot,pravo na rad i drustvo jednakih sansi,a to se ne radi lazima i obecanjima,mahanjem zastavom nego svakodnevnim mukotrpnim radom u svim segmentima drustva. Umesto naricanja,slavopoja i samohvale,treba dobro razmisliti sta znaci biti Civilizovana zemlja,a nakon dubokog osecaja sramote,krenuti u resavanje problema. Da ne budu za sve krivi Amebe,Masoni i Vatikan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija