Zakon staje na put sitnim lopovima

Lopov koji je uhvaćen u krađi u vrednosti od 5.000 dinara biće gonjen po službenoj dužnosti, propisuje se u novom zakonu.

Lopov koji je uhvaćen u krađi u vrednosti od 5.000 dinara biće gonjen po službenoj dužnosti, propisuje se u novom zakonu.

Donedavno je važio zakon, da ukoliko je uhvaćen lopov koji je ukrao robu u vredosti od 15 hiljada dinara, on se ne goni po službenoj dužnosti, već se mora podneti privatna tužba. Ovo staro pravilo su mnogi koristili, naročito za krađe u prodavnicama.

"Ranije je to bilo 15 hiljada, ljudi koji su oštećeni za 7, 8, 12 hiljada, to je sitno delo krađe i ranije se gonilo po privatnoj tužbi, sada se to goni po službenoj dužnosti i zbog toga je osetno povećanje krađa, a zapravo je to isto kao i ranije, samo se zbog limita to sad uočava kao povećanje", kažu u policijskoj stanici Novi Beograd.

Prodavci ipak naglašavaju da je ova promena znatno smanjila broj krađa. "Definitivno je nova mera gde je sa 15 hiljada nivo spušten na 5 hiljada dinara, koje su dovoljne da se pokrene krivična prijava, urodilo plodom, jer se smanjio broj profesionalnih krađa", kažu u Univereksportu.

Kako se navodi, krade se bukvalno sve. Od hrane, koja se krade radi preživljavanja, do novčanika i telefona gde je motiv ostvarivanje dobiti, prodajom tih stvari. U policiji naročito upozoravaju na profesionalne lopove iz inostranstva koji rade u paru ili ih je troje. Za njih kažu da su naročito aktivni kod pokretnih stepenica i svih mesta gde se stvaraju gužve, te se apeluje na građane da obrate pažnju na svoje dragocenosti.

  • KOmša

    10.02.2015 11:52
    Sitni lopovi su se već poplašili
    Nego... koji će zakon da stane na put velikim lopovima?
  • 09.02.2015 13:54
    To znači da su Jelić i Bokan i dalje bezbedni.
  • Avram

    09.02.2015 12:14
    ...sitnim lopovima
    A ovima na veliko sto rade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija