Traži se Dan žalosti zbog pogibije šestoro građevinaca

Sindikat građevinara zatražio je od Vlade i udruženja poslodavaca da se upućivanje na rad radnika u inostranstvo reguliše zakonom ili kolektivnim ugovorom.
Sindikat građevinara zatražio je od Vlade i udruženja poslodavaca da se upućivanje na rad radnika u inostranstvo reguliše zakonom ili kolektivnim ugovorom.

Povodom pogibije šest građevinskih radnika iz Srbije u požaru na gradilištu u Sibiru, sindikat zahteva zakonsku regulativu kojim bi se utvrdili minimumi prava i obaveza građevinskih radnika u pogledu uslova rada, smeštaja i bezbednosti na radu.

Sindikat radnika građevinarstva očekuje i da Vlada povodom tragedije proglasi Dan žalosti. Sindikat zahteva i da se oduzmu licence i zabrani rad u građevinarstvu svima koji ne poštuju zakone i žele da, kako je istaknuto, "na muci i znoju građevinskih radnika brzo dođu do bogatstva". Takođe i da se hitno utvrde odgovornost pojedinaca i institucija koji su doveli do tragedije.

Navodi se da se život građevinskih radnika iz Srbije "još jednom pokazao kao manje ili skoro nimalo vredan u odnosu na 'glad' za profitom i sticanjem materijalnih vrednosti novokomponovane plejade srpskih i svetskih kapitalista koji se prema životima građevinskih radnika odnose kao prema potrošnoj robi".

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da tri povređena radnika u Rusiji nisu u kritičnom stanju i istakao da su ruski mediji već objavili imena poginulih, ali da je neophodno sačekati zvaničnu potvrdu ruskih vlasti, kako bi se porodicama saopštili provereni podaci.

On je rekao da su od Ruske federalne službe dobili potvrdu da su radnici imali dozvolu za rad i da su u Rusiju otišli pod, "koliko-toliko, kontrolisanom procedurom". To je posao koji radi ruska firma 'Rusnjeft' i angažovan je jedan broj ljudi koji radi tamo, kaže Odalović i dodao da je mesto Salehard, na sibirskom poluostrvu Jamal, blizu Severnog pola i da je juče temperatura bila minus 27 stepeni.

Radnici su bili smešteni u kontejnerskom naselju, pretpostavlja da su električne instalacije pokrenule požar, rekao je državni sekretar. Odalović je dodao da su konzul i cela srpska ambasada u Moskvi u stalnom kontaktu sa ruskim organima vlasti i da će uraditi sve administrativne i druge poslove, uključujući prevoz stradalih i povređenih radnika. To su procedure koje traju danima, ne očekuje se da se sve to okonča u narednih nekoliko dana, rekao je Odalović.

Radnici iz Srbije koji su izgubili život na severu Sibira su:

Miroslav Arsić, rođen 1986. godine
Branislav Arsić, rođen 1993. godine
Čedo Bogunović, rođen 1959. godine
Dragan Marjanović, rođen 1966. godine
Mirko Matijević, rođen 1993. godine
Slaviša Kadić, rođen 1960. godine

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija