Stefanović: Pojačana dežurstva policije na granici

Policija Srbije, Mađarske, Austrije i Nemačke postigle su danas dogovor o većoj saradnji kad je reč o sprečavanju ilegalne migracije, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović pozvao je migrante sa Kosova i Metohije da ne prodaju svoju imovinu jer će njih 99 odsto biti vraćeno.
Policija Srbije, Mađarske, Austrije i Nemačke postigle su danas dogovor o većoj saradnji kad je reč o sprečavanju ilegalne migracije, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović pozvao je migrante sa Kosova i Metohije da ne prodaju svoju imovinu jer će njih 99 odsto biti vraćeno.

Stefanović je, posle sastanka sa direktorom Savezne policije Nemačke Diterom Romanom, direktorom policije Mađarske Karoljem Papom i delegacijom policije Austrije, rekao da će na srpsko-mađarskoj granici uskoro, pored regularne granične policije, dežurstvo početi i žandarmerija, ali i policija opšte nadležnosti.

"Da bismo zaštitili zeleni deo granice, policija će povećati broj pripadnika granične policije na granici sa Mađarskom, a od danas se priključuje i deo žandarmerije, policije opšte nadležnosti, a biće pojačane i granične patrole", rekao je Stefanović.

On je istakao da je sa kolegama iz Nemačke, Austrije i Mađarske dogovoreno da stručnjaci iz tih zemalja pomognu srpskoj i mađarskoj policiji u sprečavanju ilegalne migracije, kao i da za to obezbede tehnička sredstva, odnosno termovizijske kamere. Stefanović je naglasio da će biti pojačana saradnja i u oblasti kriminalističke policije kako bi se otkrili krijumčari.

On je dodao da su u 2014. godini otkrivene četiri grupe krijumčara koji su preko granice prebacili više od 40 osoba. Na pitanje sa kakvim dokumentima migranti prolaze kroz Srbiju, Stefanović je objasnio da, osim falsifikovanih dokumenata, migranti sa Kosova i Metohije poseduju i potvrde koje se dobijaju na administrativnoj liniji koje koriste do granice sa Mađarskom, posle čega, kako je naveo, vade falsifikovana dokumenta.

Stefanović je, na pitanje o razlozima "eksplozije migracije", rekao da to nije pitanje za policiju jer se MUP ne bavi tom analizom, ali da razlozi svakako nisu bezbednosne prirode.

Ministar je apelovao na migrante sa Kosova i Metohije da ne prodaju svoju imovinu i da tim novcem pokušavaju da pređu granicu, jer će, kako je rekao, većina biti vraćena. "U Nemačkoj je prihvaćeno manje od jedan odsto zahteva za azil migranata koji dođu preko naše teritorije. Ti ljudi ne bi trebalo da prodaju svoju imovinu jer tako samo produbljuju humanitarnu krizu, a i odgovaraće pred sudom zbog počinjenog krivičnog dela", rekao je Stefanović.

Direktor Savezne policije Nemačke istakao je da su razgovori bili efikasni i da su učinili jasnom činjenicu da policija nijedne države nije u mogućnosti samostalno da reši problem ilegalne migracije. "Srbija, Mađarska, Austrija i Nemačka samo zajedno mogu da spreče humanitarni egzodus”, ocenio je Roman.

Direktor mađarske policije Karol Pap saglasio se sa Stefanovićem i Romanom, istakavši da je siguran da će uz pomoć stručnih timova četiri zemlje biti postignut dobar rezultat. "Ovo će doprineti većoj sigurnosti svih naših građana", rekao je Pap.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija