Usvojena Strategija za smanjivanje nesreća na putevima

Vladino telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja usvojilo je danas Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima od 2015. do 2020. godine, koja predviđa da se u tom periodu prepolovi broj poginulih i povređenih u nezgodama.  

Vladino telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja usvojilo je danas Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima od 2015. do 2020. godine, koja predviđa da se u tom periodu prepolovi broj poginulih i povređenih u nezgodama.

 

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da Strategija ima ambiciozan cilj - da od 2020. godine nijedno dete u Srbiji ne sme da pogine u saobraćaju. "Zaista kao vlada moramo da učinimo sve da sačuvamo živote svih učesnika u saobraćaju, bez obzira da li su vozači, pešaci, biciklisti...", rekla je ministarka. Ona je navela da u periodu od 2015. do 2020. mora biti za 50 odsto smanjen i broj saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji.

Rekla je i da će u narednih mesec dana biti donet i Akcioni plan za sprovođenje Strategije, kao i da ona po prvi put ima poseban deo koji se odnosi na mlade vozače. "Ozbiljan problem je vožnja pod dejstvom alkohola odnosno besna vožnja", dodala je ministarka u izjavi novinarima posle sastanka vladinog tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja u Nemanjinoj ulici.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine 15 odsto saobraćajnih nesreća izazivali su upravo mladi vozači i zbog toga se njima treba posebno pozabaviti. Mihajlović je rekla da će Akcioni plan tačno predvideti i šta treba da uradi upravljač puta i koje su sankcije i istakla da su stubovi stategije - put, vozač odnosno učesnik u saobraćaju i šta se radi nakon nezgoda. Takođe, Akcioni plan će definisati i izvore finansiranja, rekla je Mihajlović i dodala da će se koristiti novac od kazni za prekršaje, od osiguranja i drugo. "Potrudićemo se da tačno postoji namenski određen novac samo za bezbednost u saobraćaju", istakla je ministarka.

Vladino telo za za koordinaciju bezbednosti saobraćaja, kojim predsedava Mihajlović, usvojilo je i predlog MUP- a o izmeni i dopuni Zakona o prekršajima koji će biti upućen Ministarstvu pravde. V.d. direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže da su lokalne samouprave po Zakonu o bezbednosti saobraćaja obavezne da usvoje svoje strategije po uzoru na nacionalnu strategiju i izrazio očkivanje da će to i učiniti.

"Očekujemo da će stategija biti okidač da se svi koji treba da rade na unapređenju bezbednosti saobraćaja probude i pogledaju stategiju i zauzmu taj pravac, kako bi se postigao pomenuti cilj", istakao je Božović

  • ja

    10.02.2015 11:58
    Počnite
    Od PINKa......
  • Vlada

    10.02.2015 09:26
    ...
    Da se potsetimo kako se lažira sve što se lažirati može, i kako ubice za volanom bivaju nagrađene...
    http://www.021.rs/Info/Hronika/Mitrovicev-sin-ce-proci-sa-blagom-kaznom.html

    Dok je ovakvih stvari, sve stragegije za smanjivanje nesreća na putevima (p)ostaju besmislene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija