Zaposleni u Skupštini uče engleski za 2,5 miliona dinara

Na usavršavanje zaposlenih Skupština Srbije tokom ove godine potrošiće skoro 16 miliona dinara, koliko je predviđeno skupštinskim budžetom.

Na usavršavanje zaposlenih Skupština Srbije tokom ove godine potrošiće skoro 16 miliona dinara, koliko je predviđeno skupštinskim budžetom.

Predviđena je, između ostalog, obuka o kontrolnoj funkciji parlamenta, o zakonodavnim procedurama, transparentnosti prava i tajnosti podataka, upravljanju budžetom, finansijskom upravljanju i kontroli, međunarodnim standardima revizije, budžetskom finansiranju i sprovođenju postupka javnih nabavki.

Zaposleni će učiti i engleski jezik, usavršavaće šta je etika u državnoj službi, a šta zaštita ljudskih prava. Oni koji treba da obuče skupštinske službenike, bez obzira na to koja je oblast u pitanju, biće izabrani na tenderu.

Za usavršavanje u budžetskom finansiranju i sprovođenju postupka javnih nabavki biće izdvojena suma od 1,41 milion dinara, dok će obuka o Evropskoj uniji koštati 2,35 miliona dinara. Zaposleni će, kako je planirano, učiti, između ostalog, o osnovnim vrednostima EU, o putu Srbije u EU, o politici zaštite životne sredine u EU, funkcionisanju strukture EU, pravu i procedurama EU, pravnom poretku EU, o IPA fondovima...

Državni službenici i nameštenici imaće obuku i iz oblasti rukovođenja, na kojoj će učiti i o motivaciji i kvalitetu rada zaposlenih, veštini rukovođenja, oceni radnog učinka, upravljanju vremenom i delegiranju poslova, odnosima sa medijima... Za ovu obuku namenjeno je 420.000 dinara. Planirano je i učenje engleskog jezika, za šta je namenjeno 2,5 miliona dinara. Za obuku iz oblasti informacionih sistema namenjen je 4,31 milion dinara.

Zaposleni će biti obučavani i u oblasti bezbednosti na radu, za šta je potrebno 500.000 dinara, a za studijska putovanja namenjeno je 925.000 dinara. Naravno, neće se svi zaposleni obučavati, već oni koji rade u određenim skupštinskim službama.

U parlamentu je, prema podacima s kraja decembra prošle godine, ukupno zaposleno 416 državnih službenika i nameštenika. Od ukupnog broja zaposlenih 364 ima status na neodređeno vreme, dok je 52 angažovano na određeno vreme. Zaposleni na određeno vreme rade "kao stručni konsultanti u poslaničkim grupama, kao savetnici potpredsednika Narodne skupštine, viši savetnik predsednika skupštine, administrativni sekretar kabineta predsednika NSRS"...

  • Kiklop

    10.02.2015 13:21
    Pa oni koji znaju jezike, i koji su to učili u školi ili plaćali časove svojim novcem, brišu na zapad. A ove bitange koje se pozapošljavale na kojekakva mesta u administraciji treba mi, poreski obveznici, da školujemo. Verovatno se i kursevi organizuju u radno vreme, ionako nemaju šta da rade.
  • ovdasnji

    10.02.2015 12:48
    koliko su bistri
    trebace tu daleko vise novca,jer neki ne znaju ni maternji jezik !
    ps-imam zelju da cujem velju,vulina,jorgovanku,dacica.....kako govore englenski-smeh do zore zagarantovan !
  • mL iz ćoška

    10.02.2015 12:19
    16 miliona ti ...
    ..pa zar penzionerima skidate da bi trošili na obuku neobučenih, a obučeni sede kući bez posla i rade na crno!!! JEDNO VELIKO BRAVO!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija