Političarima slađa poslanička fotelja od penzije

Među narodnim poslanicima u Skupštini ima jedanaestoro poslanika koji su u rubriku zanimanje napisali - penzioner.
Među narodnim poslanicima u Skupštini ima jedanaestoro poslanika koji su u rubriku zanimanje napisali - penzioner.

Iako im poslanički angažman oduzima mnogo vremena, kažu da ne mogu da budu besposleni i da, uz dobru organizaciju, imaju vremena i za porodicu, unuke, odmor...

Broj penzionera u skupštinskim klupama još je veći od zvaničnog, jer ima mnogo onih koji su naveli svoje zanimanje koje su imali pre nego što su se penzionisali. Među najpoznatijim penzionerima u politici su počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić, poslanik DS Dragoljub Mićunović, član PUPS Konstantin Arsenović, poslanik naprednjaka Momir Stojanović... Pre tri godine pridružio im se i vođa SPO Vuk Drašković.

Za razliku od njih, donedavno neprikosnoveni lider DSS i bivši premijer Vojislav Koštunica odlučio je da svoj odlazak sa političke scene poveže sa zvaničnim penzionisanjem. Čim je njegova stranka doživela izborni debakl na poslednjim izborima, Koštunica je odložio radnu i zadužio penzionersku knjižicu.

Najviše penzionera u Skupštini, kao i na čitavoj političkoj sceni, sasvim očekivano ima Partija ujedinjenih penzionera Srbije. Jedan od najistaknutijih članova PUPS, ali i jedan od najaktivnijih penzionera u Srbiji je Momo Čolaković. "Osim u Skupštini, aktivan sam u stranci, kao i u udruženju penzionera. Imam sasvim dovoljno vremena da se uz dobru organizaciju, pored politike i poslaničkog posla, posvetim i svim stvarima kojima se bave i drugi penzioneri. Ne mislim da gubim nešto time što svoje penzionerske dane provodim radno", kaže Čolaković.

On navodi da većinu stranačkih obaveza na svojim leđima nose upravo penzioneri, koji i čine najveći deo njihovog članstva. Mlađe snage priskoče im u pomoć u predizbornim kampanjama.

Njihov koalicioni partner Ivica Dačić na poslednjoj sednici Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije odlučio je da u vrh stranke, iz penzije, vrati starog druga i dugogodišnjeg poslanika socijalista Velimira Batu Živojinovića. Živojinović ipak neće biti aktivan u stranci. "Povratak u stranku bio je dirljiv i sa puno emocija. naravno, zbog mog zdravstvenog stanja to je isključivo lep gest poštovanja", naveo je Dačić.

Jedan od najstarijih aktivnih političara na srpskoj političkoj sceni je Zaharije Trnavčević (89), lider stranke Bogata Srbija. Karijeru je započeo kao novinar, još 1948. godine. Da je spreman da izađe na ulicu među birače pokazao je prošle godine, kada je na Trgu republike nekoliko vikenda zaredom držao improvizovane proteste.

Predsednik PUPS Milan Krkobabić ispuniće starosni uslov za odlazak u penziju za dve godine. On, međutim, planira da nastavi da se i posle toga aktivno bavi politikom. Sebe vidi kao vrednog čoveka koji još mnogo može da doprinese Srbiji. Njegov vršnjak je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali ni on ne planira uskoro u penziju.

  • Sanja

    17.09.2015 13:13
    Nama treba iskustvo, pa ugledajmo se na antiku gde su osnivane geruzija i veće staraca. Da li golobradi mladići sa teorijskimm znanjima imaju više iskustva od nekog iskusnog starijeg čoveka ili žene na tako visokom položaju.
  • ST

    17.09.2015 07:18
    Klasican...
    ...sljam ovog drustva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija