Horgoš zatvoren mesec dana, na Kelebiji kamioni čekaju šest sati

Mađarska obustavlja saobraćaj na 30 dana na prelazu Horgoš, saopštila Ambasada Mađarske u Beogradu.

Mađarska obustavlja saobraćaj na 30 dana na prelazu Horgoš, saopštila Ambasada Mađarske u Beogradu.

Putnički saobraćaj između Srbije i Mađarske za sada je moguć preko graničnih prelaza Kelebija, Bajmok i Đala, a promet roba preko carinskih ispostava Kelebija i Bogojevo, saopšteno je iz Uprave carina i navedeno da su na terminalu Kelebija zadržavanja kamiona između pet i šest sati.

S obzirom da su mađarske vlasti zatvorile granicu sa Srbijom na prelazima Horgoš 1 i 2, kao i na Bačkim Vinogradima, ovakvo stanje će, prema najavama granične policije, potrajati i u narednih 48 sati, a Uprava carina sa drugim državnim organima čini sve da ne dođe do većih problema, navodi se u saopštenju. Carinskim službenicima sa drugih, trenutno zatvorenih graničnih prelaza, pojačane su smene na trenutno prohodnim prelazima, kako bi se promet odvijao sa što manje zadržavanja.

Prema poslednjim informacijama, na Kelebiji se za sada putnički saobraćaj odvija nesmetano. Što se teretnog saobraćaja tiče, situacija je drugačija i usled ograničenog kapaciteta terminala na Kelebiji zadržavanja kamiona na izlazu iz zemlje su između pet i šest sati. Gužve se stvaraju zbog preusmeravanja saobraćaja sa drugih graničnih prelaza i velikog broja kamiona koji neprestano pristižu, tako da se carinjenje odvija uz asistenciju saobraćajne policije.

Na carinskoj ispostavi Bogojevo broj teretnih vozila je takođe povećan, ali za sada nema većeg zadržavanja, jer su i ovde smene pojačane dodatnim brojem carinika. Otežavajuću okolnost predstavlja i činjenica da na nekim prelazima, kao što je Bogojevo, nisu trajno raspoređeni inspektori čija je saglasnost neophodna pri prometu određenih vrsta roba.

Uprava carina čini sve što je u njenoj moći da obezbedi nesmetano odvijanje saobraćaja i sprovođenje propisanih carinskih postupaka na graničnim prelazima na kojima je to u ovom trenutku moguće i u kontaktu sa ministarstvima kojima pripadaju te inspekcije dobila je uveravanja da će na prelaze koji su trenutno pod najvećim pritiskom biti raspoređeni i dodatni inspektori.

Očekujemo da će situacija brzo biti normalizovana, navodi se u saopštenju Uprave carina, koja moli putnike i prevoznike za razumevanje i strpljenje u ovim izuzetnim okolnostima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija