RTS traži od Mađarske kazne zbog napada na novinare

Radio-televizija Srbije zatražila je od mađarske vlade da kazni policajce koji su pretukli njenu ekipu na graničnom prelazu Horgoš.
Radio-televizija Srbije zatražila je od mađarske vlade da kazni policajce koji su pretukli njenu ekipu na graničnom prelazu Horgoš.

RTS je u saopštenju oštro osudio napad mađarske policije na svoju ekipu TV ekipu - novinarku Jovanu Đurović, snimatelja Vladana Hadži Mijailovića i tonskog snimatelja Miroslava Đurašinovića.

RTS navodi da se posebna snaga Javnog medijskog servisa Srbije pokazala proteklih dana u objektivnim izveštajima, uključenjima i uživo emitovanim Dnevnikom u 23 sata, sa graničnih prelaza prema Mađarskoj. "Verujemo da će svetska javnost reagovati na ovako brutalan napad na one koji slikom i rečju prenose istinu", smatra RTS.

RTS je najavio da će protest poslati i našem ambasadoru u Budimpešti i o incidentu obavestiti ceo diplomatski kor u Beogradu, kao i EBU. Konstatuje se da članovi novinarske ekipe srećom, nisu teško povređeni, ali da situacija u kojoj su se našli nije bila ni naivna ni prijatna, jer su udarci pendrecima bili vrlo bolni i sa posledicama.

I NUNS je pozvao Vladu Mađarske da utvrdi odgovornost policajaca za nasilje prema izveštačkoj ekipi RTS-a. Ovo udruženje je pozvalo kolege iz Evropske federacije novinara, Mađarskog udruženja novinara i Sindikata novinara Mađarske da javno osude "ovaj brutalni čin ometanja koji predstavlja grubo kršenje elementarnih prava i sloboda novinara koje garantuju međunarodne konvencije".

Napad je ranije osudilo i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je zatražilo da se ta policija izvini "novinarki koju su udarali pendrekom".

  • Niina ns

    17.09.2015 15:47
    Podrska ekipi, podrska nasim novinarima, pogotvo ovoj divnoj devojci...Madjarska, stidi se...
  • Marija

    17.09.2015 13:23
    Svako ko podrzava pendrecenje ljudi koji su na radnom zadatku je kompletni kreten, nadam se da nece biti cenzurisano jer drugi izraz ne postoji. Kako neko normalan moze da pomisli i najgoroj nocnoj mori da je ovo sto se desilo bilo sta nego medjunarodni skandal. Sramota za Madjarsku sto je u EU, sramota za EU sramota za sve koji su dali zeleno svetlo. A podrsku za divnu reporterku koja je niz godina u medijima i visoki je profesionalac kao i za ekipu.
  • Maja

    17.09.2015 13:14
    Za svaku osudu je ponašanje mađarske policije, prema izbeglicama koje su pobegle od rata.... pravi fašizam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija