Vlada ignoriše svoj Savet za borbu protiv korupcije

Vladin Savet za borbu protiv korupcije bio je primoran da se od početka godine sa čak 55 žalbi obrati za pomoć povereniku za informacije od javnog značaja.

Savet za borbu protiv korupcije, čiji je izveštaj o 24 sporne privatizacije uz podršku Brisela postao osnova za aktivnosti Vlade na kažnjavanju nezakonitosti iz prošlosti, ponovo je bačen u senku.

Podaci koje traže ostaju nedostupni, zbog čega se Savet od početka godine čak 55 puta žalio povereniku za informacije od javnog značaja. Iako je u pitanju jedno od tela Vlade Srbije, tražene informacije Savetu uskraćuju kako javna preduzeća tako i pojedina ministarstva.

"Jedna adresa koja ne odgovara, a na koju nažalost ne možemo da se žalimo povereniku je Vlada Srbije čije smo, da bude paraoks, savetodavno telo", navodi Miroslava Milenović iz Saveta. Poverenik je Vladi uputio upozorenje da postoji problem transparentnosti podataka, posebno kada su u pitanju investiciono-komercijalni poslovi.

"Praktično dolazimo u situaciju da se Savet za borbu protiv korupcije, koji je po definiciji radno telo Vlade, žali Povereniku zato što mu informacije uskraćuju državna preduzeća ili organi vlasti koji su takođe pod kontrolom te Vlade. Počev od tenderske dokumentacije za privatizaciju medija pa do čitavog niza pitanja vezanih za marketing, reklame i drugo, ali tu je nonsens jer ako bi neko trebalo da ima nesmetan pristup tim informacijama onda je to vladino telo za borbu protiv korupcije", kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Pored Vlade, najnespremnija da pruže podatke vladinom telu jesu javna preduzeća. "Telekom, Pošta, Srbijagas, zapravo više vole da plate kaznu Povereniku i da određene stvari ne budu dostupne. Od državnih organa moram spomenuti Ministarstvo spoljnih poslova koje pokušava da između redova čita određene stvari i ne želi da ono na šta se troše budžetska sredstva građana Srbije učini dostupnim javnosti", navodi Miroslava Milenović. Uprkos ometanjima, Savet za borbu protiv korupcije za kraj oktobra najavljuje izveštaj o trošenju državnog novca za marketinške i PR aktivnosti.

  • ZoranNS

    18.09.2015 19:36
    Slušaćete o toj borbi kada dođu izbori
    Slušaćete o toj borbi kada dođu izbori
  • 18.09.2015 09:44
    Ignoriše ga za vreme svake vlasti, jedino je pokojna Verica Barać bila uporna i hrabra, pa se o korupciji upravo zahvaljujući toj ženi moglo nešto više saznati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija