Srbija i Mađarska sutra o otvaranju granice

Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske sutra će sagledati da li su se stvorili uslovi za otvaranja graničnog prelaza Horgoš za saobraćaj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske sutra će sagledati da li su se stvorili uslovi za otvaranja graničnog prelaza Horgoš za saobraćaj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem istakao da je to prvi konkretan potez dve zemlje ka normalizaciji situacije oko izbegličke krize.

Ministar Sijarto je istakao da je prošle godine bio skok u ekonomskoj razmeni Mađarske i Srbije, zbog čega je Mađarima važno da se što pre otvore autoput i granični prelazi sa Srbijom. "Ukoliko srpska pocija postigne da se pritisak izbeglica na prelazima ne podiže, mi ćemo te prelaze otvoriti, jer je to zajednički cilj i Srbije i Mađarske", kazao je Sijarto.


Prema Evropi maršira 30 do 35 miliona izbeglica

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je danas da se 30 - 35 miliona izbeglica kreće prema Evropi i da zbog toga jačanje granica ima ključni značaj. Sijarto je u intervjuu za dnevnik "Mađar idok" naveo da je Evropska unija zanemarila zaštitu svojih granica i da se evropski lideri plaše da stvari "nazovu prvim imenom", jer im je lakše da kritikuju one koji rade, prenela je agencija MTI.

Mađarski ministar je rekao da evropski lideri postupaju na osnovu "lažnih izveštaja međunarodnih medija" i da je Mađarskoj jasno da EU ne može da primi stotine hiljada, ili milione ekonomskih migranata.

UNHCR: Nagomilavanje izbeglica u Srbiji

Organizacija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) upozorila je danas na nagomilavanje izbeglica i migranata u Srbiji usled pooštravanja graničnih kontrola i zatvaranja granica u susednim državama, koje se suočavaju sa njihovim sve većim prilivom.

Ističući da skoro 4.000 migranata i izbeglica svakodnevno ulazi u Grčku i odlazi ka severu, predstavnik UNHCR-a Adrijan Edvards naglasio je da je kriza u porastu, a da se prebacuje iz jedne države u drugu.

  • 18.09.2015 18:00
    Gde je kraj.
    E ako bude stiglo 30-35 miliona izbeglica, molim ljude koji hoće da budu humani, neka svako od njih prihvati u svoju kuću po jednu porodicu izbeglicu. I to počev od političara kojima su usta puna humanosti i poziva na humanost. Ali optuživati druge kako nisu humani a da se sami ne dokazuju u delu, je neprihvatljivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija