Odluka o štrajku u školama sledećeg petka

Odluka o eventualnom štrajku u prosveti biće doneta narednog petka, a njoj će prethoditi sednice predsedništva svih reprezentativnih sindikata obrazovanja, izjavio je za Danas Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije. 

Odluka o eventualnom štrajku u prosveti biće doneta narednog petka, a njoj će prethoditi sednice predsedništva svih reprezentativnih sindikata obrazovanja, izjavio je za Danas Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

On je naveo da na jučerašnjem zajedničkom sastanku nije doneta nikakva odluka o protestu, ali da će štrajk upozorenja "sigurno biti održan u oktobru".

- Moj predlog je da to bude 5. oktobra, na Svetski dan nastavnika, ali su kolege predložile da se to odloži do sredine oktobra. Štrajk upozorenja, kao najniži oblik protesta, sigurno će biti održan. To nije teško organizovati, samo još nismo utvrdili datum. Dogovorili smo se da sindikati održe tokom sledeće nedelje predsedništva i provere raspoloženje svojih članova - rekao je Pavlović.

Na jučerašnjem sastanku, dogovoreno je i da sindikati zatraže sastanak sa Kori Udovički, ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. - Tražićemo da prosveta bude izuzeta od Zakona o načinu određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ili da se on promeni - kaže Pavlović.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za Danas da od ministarke Udovički očekuju i odgovor dokle se stiglo sa izradom zakona o platnim razredima, za koji je najavljeno da će početi da se primenjuje od 1. januara 2016. Jankovićeva kaže da su od pomoćnice ministra prosvete Snežane Marković dobili informaciju da do kraja septembra traje javna internet rasprava o nomenklaturi zanimanja u obrazovanju, ali da nacrt zakona o platnim razredima niko nije video. - Na sastanku svih sindikata nije doneta nikakva konkretna odluka. Nadam se da će za deset dana stvari biti jasnije. Još uvek želimo mirno da rešavamo probleme - poručuje Jankovićeva.

Podsetimo, sindikati su nekoliko puta tražili da ih primi premijer Aleksandar Vučić, ali odgovor nisu dobili.

  • Dr. Marks bez Engelsa

    19.09.2015 06:34
    Zar opet?
    Prosvetni (ne)radnici strajkuju svake godine, evo vec 25 godina zaredom, i to je najbolji dokaz da im se, zapravo, ne radi. Prema tome, ne vidim zasto bi oni trebali da budu izuzeti od Zakona o nacinu odredjivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Ako im se ne radi, neka idu.
  • NNunited

    18.09.2015 21:07
    ...
    jedno samo znam... strajkovati vise sa razne slepce vise necu !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija