Stroži kriterijumi za nivo kalcijuma u mesu
Kako je rečeno u Upravi za veterinu, u članu 18 koji stupa na snagu od ove godine date su odredbe o količini najviše dozvoljenog nivoa kalcijuma u MSM i to je vrednost do 0,1 procenta.
Primena strožijeg kriterijuma za maksimalno dozvoljeni nivo kalcijuma u MSM-u od 0,10mg/100g, uslovljava upotrebu novih tehnoloških postupaka i dalje unapređenje domaće prerađivačke industrije, ali takođe potrošačima Srbije garantuje kvalitetniji finalni proizvod, kažu u Upravi za veterinu.
Ta odredba Pravilnika predstavlja strožiji kriterijum od ranije uspostavljenog kriterijuma koji se odnosio na proizvode od mesa, što obezbedjuje bolji kvalitet poluproizvoda i proizvoda od mesa, kažu u Upravi za veterinu.
MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih sredstava, što ima za rezultat gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih vlakana.
Mašinski separisano meso mora biti navedeno na deklaraciji proizvoda.
Primena novog propisanog standard kvaliteta za MSM obavezna je za sve sirovine, poluproizvode i proizvode od mesa, kako iz uvoza, tako i domaćeg porekla.
Tokom 2015. godine u Srbiju je uvožen pileći MSM najviše poreklom iz Mađarske, Francuske, Danske, Poljske, Nemačke, Belgije, Holandije.
Autor: Tanjug
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar