Više od 1.000 kriminalaca sa poternica slobodno šeta Srbijom

Procenjuje se da u Srbiji postoji više od 1.000 ljudi koje su svetske policije označile kao ozbiljne kriminalce i raspisale za njima poternice.

Međutim, dok Srbija ne postane deo Evropske unije i ne potpiše bilateralne sporazume o ekstradiciji, oni će ovde i dalje biti slobodni građani, a mnogi u Srbiji neće ni znati da su oni negde počinili teško krivično delo.

Prostorno važenje poternice Interpola je različito od slučaja do slučaja. Neke važe samo za susedne zemlje, neke samo za Evropu, neke za ceo svet, ali postoji i mnogo drugih modaliteta. Ako neka poternica važi samo za susedne zemlje, a postoji saznanje da je lice, na primer, u Austriji, NCB Interpola može zahtevati od Ministarstva pravde saglasnost da se prostorno važenje poternice proširi i na tu zemlju.

Samo raspisivanje poternice Interpola, ma koliko ozbiljno zvučalo, ne znači i da će osoba koja je na toj poternici automatski biti uhapšena u zemlji u kojoj je i deportovana u zemlju koja je traži. Javnost je često zbunjena činjenicom da su, posle gromoglasnih objava da su se neka poznata imena našla na poternicama, ta lica u određenim zemljama nastavila da žive bez problema. Najpoznatiji primeri su Mirjana Marković i Marko Milošević, supruga i sin pokojnog Slobodana Miloševića, koji mirno žive u Rusiji iako su njihova imena na poternicama Interpola od 2003, odnosno 2007. godine.

Svaka država suvereno odlučuje o tome da li će određena međunarodna poternica biti u njihovom nacionalnom sistemu, što je jedini pravni osnov da neko bude uhapšen. Česta je situacija da postoje saznanja o tome da je neka osoba s poternice u nekoj državi, ali postoje neki razlozi zbog kojih ta država ne postupa po zahtevu. To mogu biti pravni razlozi, da se krivično delo za koje je neko u Srbiji optužen ne smatra krivičnim delom po zakonu te zemlje, razlozi mogu biti i politički, verski..., navode stručnjaci.

Srbija ima sporazum o izručivanju optuženih Haškom tribunalu, i to samo kada su u pitanju ratni zločinci, dok sve ostale prestupnike u nekoj drugoj zemlji štiti srpski najviši pravni akt, odnosno Ustav Srbije. On, ističe profesor Pravnog fakulteta Univerziteta "Union" Bogoljub Milosavljević, nema normu koja bi ni zabranjivala ni dopuštala izručenje naših državljana stranim zemljama radi suđenja, a pošto je to tako, uzima se da je u načelu ekstradicija nedopuštena.

No, upravo zbog nedostatka sporazuma o ekstradiciji ni naša država ne može računati na to da će strani državljani biti isporučeni za ono što počine u Srbiji i zbog čega bi ovde trebalo da budu procesuirani i osuđeni. Pravni stručnjaci tvrde da, sve dok Srbija ne bude članica EU ili dok ne potpiše sporazume o ekstradiciji, domovina će za mnoge "evropske" i "svetske" kriminalce srpskog državljanstva biti mesto u kojem su najsigurniji i gde ih zbog počinjenih krivičnih dela neće hapsiti.

Autor: Dnevnik

  • Лука Лабан

    04.02.2016 11:03
    Грешите, то су контраверзни бизнисмени који одрађују послове за сваку власт!!! Сад ће те их виђати кад крене кампања за изборе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kurti: Tri uslova sam postavio Vučiću

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je da je tražio ispunjenje tri uslova koja je postavio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi bio održan trilateralni sastanak u Briselu.