Hosteli u zgradama samo uz dozvolu komšija

Mnogi vlasnici stanova na dobrim lokacijama, koji imaju preduzetničkog duha, prethodnih godina su svoje nekretnine pretvarali u hostele.
Ovi ugostitelji otvarali su svoja vrata gostima, ne mareći za primedbe komšija. Sada će za sve morati da pitaju komšije.
 
Gradski menadžer Beograda Goran Vesić najavio je da uskoro nijedan hostel u gradu neće moći da radi ukoliko vlasnik nema odobrenje većine stanara. - Hosteli koji se već nalaze u prostorijama zgrada, imaće rok od tri do šest meseci da pribave potrebnu saglasnost. Inicirali smo izmene Zakona o turizmu da bi se rešio problem hostela, jer postoje velike primedbe građana - navodi Vesić.
 
- Komšije se žale na buku iz tih stanova, da ne postoji vreme kada se prijavljuju i odjavljuju, već im nekad gosti zvone na interfon i bude ih tokom noći. Dešavalo se da neko zakupi stan od 100 kvadrata i nagura u njega 20 kreveta. Vreme je da se uvede red. Osim toga, plaćaju vodu kao da u stanu živi porodica, a u njega dolazi više desetina ljudi - rekao je Vesić. 
 
Precizan broj registrovanih, ali i neregistrovanih hostela u Srbiji ne postoji. Kako kaže Žarko Gvero, generalni sekretar Ferijalnog i hostelskog saveza Srbije, koji je član međunarodnog saveza "Hosteling internešnal", samo u Agenciji za privredne registre ima ih oko 200. Ta cifra, međutim, daleko je od stvarne, jer se vlasnici i firme menjaju i zatvaraju, a ne brišu se iz APR. Takođe, ima i mnogo onih koji nisu ni registrovani.
 
- Po našoj evidenciji, u Srbiji posluje oko 130 hostela, od čega su 93 u Beogradu. Bar se tako nazivaju, iako ne ispunjavaju svi standarde - navodi Gvero. Da biznis sa hostelima treba da se dovede u red, smatra i Gvero, ali kako kaže, ako se donese odluka da stanari odlučuju hoće li u zgradi biti ili ne hostel, nije sigurno koliko će to biti merodavno.
 
- Hosteli, naročito oni koji su registrovani u zgradama, trebalo bi da sve komunalije plaćaju u skladu sa potrošnjom, a ne da nečiji biznis izdržavaju stanari zgrade - smatra Gvero.
 
Da bi ispoštovali proceduru, vlasnici hostela trebalo bi da prijave firmu za pružanje usluga kraćeg boravka u Agenciji za privredne registre. Trebalo bi da na svakih 10 kreveta obezbede jedno kupatilo, a svaki krevet mora imati stočić sa lampom. Jedan od bitnijih uslova je da se dobije protivpožarna dozvola. Posle prijave turističkoj inspekciji mogu početi sa radom.
 
Autor: Novosti
  • Amanda

    05.02.2016 20:26
    Ako nikome nenarusava mir, sto da ne, 100 kreveta je naravno puno, ali nesto u granicama normale je ok ...
  • Bravo

    05.02.2016 10:33
    ko sve živi u gradu, ccc...
    "da "komsije" nema zasto da se "pitaju" sta ce neki vlasnik da otvori ili kojom ce delatnoscu da se bavi u stanu".
    Ne zove se to džabe kolektivno stanovanje, u uređenijim državama/gradovima imaš zgrade u kojima nije dozvoljeno držati kućne ljubimce, a negde ide i do tih ekstrema da je nije dozvoljeno da žive porodice sa malom decom. Posle 10 sati uveče možeš da zaboraviš na tuširanje, pranje veša i suđa itd. itd.
    A tebi ako smeta da se komšije pitaju, izvoli lepo, koliko salaša napuštenih...
  • MarijaS

    05.02.2016 09:50
    Odgovor za Realnost
    S obzirom da stanovi u svim zgradama u Srbiji nemaju gotovo nikakvu, ili vrlo slabu zvučnu izolaciju, buku iz stana čuju i komšije, a to ih ometa i uznemirava. Stoga komšije imaju potpuno pravo da daju svoje mišljenje o ovakvim stvarima, pa čak i da se ne slože da im se zgrada pretvori u prolaznu stanicu za razne nepoznate osobe. Ti stvar posmatraš jednostrano i braniš pravo samo dela stanara. Svi treba da budu pitani i zadovoljni, a za to je najbolje rešenje referendum u zgradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.