Kobasice, salame i viršle pune štetnih aditiva

Dodaci i konzervansi koji se u prevelikim količinama dodaju u meso i prerađevine štete zdravlju, a naročito je opasno da ih konzumiraju deca.
Moderna prehrambena industrija ne može da opstane bez aditiva i pojačivača ukusa koji namirnicama menjaju sastav, aromu, kvalitet i produžavaju trajnost. Emulgatori se dodaju u industrijski proizvedenu hranu da bi imala bolji ukus, miris i boju. Oni se takođe koriste i kao konzervansi, štite namirnice da se ne pokvare. Natrijum-nitrit je nezamenljiv za viršle, kobasice, salame, jer je efikasan protiv bakterija koje proizvode opasne toksine, a njihova toksičnost se smanjuje pošto se mešaju sa kuhinjskom solju.
 
Istraživanja govore da su pojedini dodaci i konzervansi štetni i da se nakon duže upotrebe, naročito u količinama većim od dozvoljenih doza, narušava zdravlje.
 
"U stručnim krugovima stalna je diskusija o štetnosti pojedinih aditiva. Nažalost, dostupnost informacija svima i na svakom mestu često dovodi do zabuna, preterivanja i netačnih informacija o zdravstvenim aspektima aditiva. Ono što je sigurno, sa industrijski obrađenom hranom ne treba preterivati, posebno se to odnosi na decu i omladinu, jer svi aditivi imaju prihvatljiv dnevni unos izračunat na osnovu telesne težine", kaže Stevan Blagojević iz Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu.
 
Veliki deo aditiva, dodaje on, razgrađuje se u toku same tehnološke obrade, odnosno proizvodnje, pa samo deo zaostaje u gotovom proizvodu. Zato je važna umerena i raznolika prehrana.
 
"U tim proizvodima nije problem u samim aditivima, već koliko ih ima i kako su korišćeni. Postoje dva scenarija za problematične proizvode, prvi je da neodgovorni proizvođač zbog cene, koja je znatno niža, koristi aditive koji su isključeni sa liste. Dakle, radi se o zakonskom prekršaju. Drugi scenario, koji je realniji, jeste da se želi smanjiti udeo mesa u viršlama na račun vode i zato je potrebno više emulgatora i stabilizatora da bi viršla i dalje bila čvrsta, ili kada meso potamni od stajanja, pa se dodaje više boje kako bi se postigla 'svežina'", naglašava Blagojević za Novosti.
 
Trka za nižim cenama
 
U tim krajnje neprofesionalnim "kombinacijama", često je u proizvodima veća koncentracija aditiva od dozvoljene. Imajući sve to u vidu, najvažnija je kontrola i sistem kvaliteta u samoj proizvodnji i odgovornost proizvođača. Aditivi se, kao i sva moderna rešenja u hemiji, stalno unapređuju, čak se i lista dozvoljenih aditiva menja na svake dve godine.
 
"U tom menjanju, ograničenju ili čak ukidanju nekih aditiva, dolazi do značajne promene cene i tada mali proizvođači koriste priliku da nabavljaju one jeftinije aditive da bi imali ekonomsku korist. Veoma bitan deo je praćenje načina upotrebe aditiva u smislu dodavanja, faze dodavanja ili načina rastvaranja. Često manje poznati proizvođači nemaju stručnjake da to isprate, tako da kod njih aditivi ne postižu optimalan efekat", dodaje Blagojević.
 
Moderno vreme je dovelo do surove konkurencije na tržištu - u 20. veku nacionalne ekonomije bile su zaštićene carinama, danas u 21. veku praktično ne postoje realne carine između EU zemalja, pa čak ni između zemalja van EU. U "utakmici" cena, neki se ponašaju neodgovorno i prave sve jeftinije proizvode, a kada su niže cene jasno je da ima manje mesa, a više vode. Pitanje je, postoji li viršla ili mesna prerađevina bez aditiva?
 
"Sigurno da ne, čvrsta emulzija se ne može dobiti bez emulgatora i dodatka za zgušnjivanje, a meso se mora zaštititi od mikrobiološkog propadanja konzervansom. Postoje kvalitetniji proizvodi koji nemaju dodatu boju i nemaju pojačivač ukusa, već se koristi jača smeša začina", zaključuju u Institutu za opštu i fizičku hemiju.
  • Tyler Durden

    20.06.2016 16:18
    Srpska privreda puna štetnih ugovora, zakinutih plana i oštećenih radnika... zar mislite da je ljudima ostavljena mogućnost da biraju šta će jesti?
  • Pijetije

    20.06.2016 13:53
    Kakva vam je kobasica takve su vam misli.
  • Samo trenutak

    20.06.2016 13:25
    pa
    Samo trenutak, tu istu hrane dele u bolnicama u okviru obroka.
    Ako je dobra za bolesne ljude (dijabetičare, bolesnike na onkolologiji, kardiovasularne bolesti.........što je štetna po "zdrave ljude"?
    Iskreno nije mi jasno, ako je štetna valjda bi naše bolnice reagovale-IRONIJA!
    I da ne zaboravimo našu slavnu VOJSKU koja je prepuna ovakvih proizvoda, i još pašteta, mesnih narezaka........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija