Država će naterati stanodavce da plaćaju porez

Država od jeseni počinje veliku akciju kojom bi trebalo da natera stanodavce i podstanare da sklapaju ugovore i da poveća naplatu poreza na prihode na nepokretnosti.

U avgustu bi trebalo da počne sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju obaveze po osnovu poreza na prihode od nepokretnosti, navodi "Blic". Očekuje se da bi akcijom kojom će rukovoditi Poreska uprava, oblast izdavanja stanova iz sive zone prešla u legalnu, a u državnu kasu svake godine slivalo bi se od poreza najmanje 50 miliona evra godišnje.

Prema navodima lista, to je delimično uslovljeno zahtevom Međunarodnog monetarnog fonda koji je prilikom poslednje sesije srpskim vlastima naložio da se u suzbijanju sive ekonomije i u toj oblasti mora uspostaviti red.

Pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, list navodi da je MMF zahtevao pojačanu borbu protiv sive ekonomije, a posebno je apostrofirao nedovoljnu ažurnost države u naplati poreza kod rentiranja stanova.

"Zato već narednog meseca treba da krene sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju svoje obaveze, a od jeseni akcija će se razmahati punom parom", rekao je taj izvor.

Prema navodima lista, Poreska uprava će narednih dana distribuirati flajere sa upozorenjem da je neprijavljivanje prihoda po osnovu izdavanja stana poreski prekršaj koji će se kažnjavati.

Procenjuje se da od 260.000 stanodavaca u Srbiji, samo jedan odsto njih plaća porez na prihode od nepokretnosti čija je stopa 20 odsto.

  • Selonačelnik

    18.07.2016 02:27
    G
    Jeste, mi smo baš u EU, imamo tu njihovu platežnu moć, zaposlenost, pravnu državu i sve to.
    Realna prosečna plata u Srbiji je 200-300 eura, realna kirija u gradu je 150+ eura. Država već uzima PDV na svakom ćošku, uzima poreze i doprinose zaposlenima, uzima 10% penzionerima, poreze na imovinu, odžačarinu, razne nadoknade, izmišlja takse, akcize, carine, tarife, ludila... Ima onaj vic, kaže Nemac zaradim 10.000 maraka, 8.000 ode na život, gde je 2.000 ne zna. Amer kaže zaradi 10.000 dolara, 8.000 ode na život, ne zna gde je ostalo. Srbin kaže zaradi 20.000 dinara, na život ode 30.000, odakle mi 10.000 - nema pojma.

    Posle se pitate što odlazi svako ko može. Neće nama pomoći ove fabrike jeftine radne snage iz doba Jure, ni totalitarna parazitska država koju neko naziva uređenom i poredi sa EU.
  • G

    17.07.2016 21:05
    @ana - poštovana gospođo da izvinete ali vi sada govorite o potpuno drugim stvarima i problemima koje kao zemlja i građani imamo a kao zaostatak nekih prošlih vremena. Pre svega morate da razumete da ne možete da za sve govorite "ovo rešite tek kad rešite ovo drugo" jer utopija ne postoji i svi problemi moraju da se reše bez obzira na redosled a ne da se jedni problemi opravdavaju drugim, i takođe bih vam skrenuo na pažnju da uopšte nije tačno da ovog nema u EU, konkretno to što ste napisali za TV pretplatu - u EU itekako postoji TV taksa, u zavisnosti od zemlje i tamošnje regulative, bez obzira da li gledate TV ili ne odnosno isti vam izaziva smetnje u varenju.
  • MarkoBG

    17.07.2016 19:34
    Hajde nije problem porez.Da se malo uredimo po svim pitanjima da ima nekog zakona itd.Ali 20% je mnogo.Moze da bude samo 10% i manje.Jer automastski ce se dizati kirija.I sta dobijamo bezace svi van gradova,a posao im u gradu npr.Mislim pravi se pometnja nepotrebna.Malo fleksibilnosti i prema stanodavcima.I prema celokupnoj situaciji u zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija