Zdravstvene ustanove dužne preko 100 miliona evra, umesto na lekove, trošili na putovanja i kongrese

Zdravstvene ustanove u Srbiji ukupno duguju 100 miliona evra.

U ovom trenutku 21 zdravstvena ustanova suočava se sa blokadom računa, a neke od njih nalaze se u blokadi čak tri godine, dok više od godinu dana isti problem ima 11 ustanova.

U potpunoj blokadi su sedam domova zdravlja, 12 bolnica i hitnih pomoći i dve apotekarske ustanove - Pančevo i Šabac, sa po 20 državnih apoteka. Iznos njihovog duga je 10 miliona evra.

Među blokiranim ustanovama nalaze se sve ustanove zapadne Srbije koje pripadaju Zdravstvenom centru Užice, a koje čini pet bolnica i 10 domova zdravlja, KBC Dragiša Mišović, Zdravstveni centar Vranje, Zdravstveni centar Surdulica, Opšte bolnice Vršac i Bor, Domovi zdravlja Savski venac, Leskovac, Ćuprija, Žitorađa...

Prema pisanju Blica, bolnice su novac za lekove, koje im je RFZO uplaćivao na račun, koristile nezakonito i to za isplate plata, stimulacije, putovanja, kongrese, ali i za neugovorene zaposlene koji su primljeni bez plana i odobrenja RFZO.

- Ustanove su blokirane zbog neplaćanja tekućeg duga. Dužnici su blokirali njihove račune i preko sudskih izvršilaca naplaćuju dugove. Kako su računi u blokadi, naplata se vrši zaplenom medicinskih aparata, vozila hitnih pomoći ili zaostalih lekova na lageru. Ove ustanove ne mogu da vrše plaćanja, a novac za plate dobijaju preko drugog računa koji je država zaštitila da ne može da uđe u blokadu. Zaposlenima se ne plaća prekovremeni rad, potrebe laboratorija, kao i servisi aparata - priča izvor upoznat sa dešavanjima u zdravstvu.

Novac za lekove RFZO ovim ustanovama sada plaća asignacijom, odnosno direktno distributerima. Da bi se zaustavilo dalje gomilanje dugova i obezbedilo nesmetano pružanje zdravstvene zaštite pacijentima, na predlog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, Vlada je 25. juna 2015. donela zaključak kojim je omogućeno da RFZO putem asignacije izmiruje obaveze ovih bolnicama prema poveriocima za lekove, krv i produkte od krvi, energente, materijalne i ostale troškove, čime je omogućeno funkcionisanje zdravstvenih ustanova i izmirivanje obaveza prema dobavljačima, kako ovi ne bi trpeli posledice zbog blokade podračuna ustanova.

Od početka primene zaključka Vlade po ugovorima o asignaciji, realizovano je oko 1,06 milijardi dinara prema dobavljačima zdravstvenih ustanova čiji su podračuni u blokadi, tokom 2015. godine. Ovim se postiglo zaustavljanje daljeg gomilanja dugova blokiranih ustanova. Međutim, problem zaostalih dugova je ostao bez rešenja.

Pored 10 miliona evra duga, postoje i dugovanja koja su izvan zakonski dozvoljenih rokova plaćanja (plaćanja koja kasne). Prema izveštaju Ministarstva finansija zdravstvene ustanove imaju dugovanja od još oko 90 miliona evra. Neka dugovanja domova zdravlja već premašuju njihov godišnji budžet.

RFZO je u svom izveštaju o izvršenim kontrolama za prvu polovinu prošle godine o namenskom trošenju budžetskog novca naveo da je završena kontrola u 51 ustanovi od kojih je kod 44 ustanove utvrđeno da postoje nepravilnosti kod namenske potrošnje novca. Tačnije kod 86 odsto zdravstvenih ustanova je utvrđena zloupotreba korišćenja namenskih sredstava RFZO u iznosu od oko 3 miliona evra. Uprkos nenamenskom trošenju sredstava, RFZO nastavlja da plaća ustanovama koje nenamenski troše novac i dalje.

  • loncar

    16.09.2016 17:56
    mandat
    Zato sam ja dobio drugi mandat da unistim jos i ono sto je dobro ostalo
  • Analiticar

    15.09.2016 22:20
    Analiza
    Koje pare na kongrese? Sve odlaske na kongrese placam iz svog dzepa.
  • A zatim...

    15.09.2016 21:46
    Telefone u šake i donirajte 100din za inkubator, zavoje, klima-uređaje, krevete i krečenje vaših domova zdravlja....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.