Isti žig predviđen je i za druge kategorije hrane - mleko i mlečne proizvode, voće, povrće, žitarice, uljarice, grožđe, med...
Vlada Srbije usvojila je pre nekoliko dana Uredbu Ministarstva poljoprivrede po kojoj će trgovci moći da postave u trgovinama posebne rafove s oznakom "srpski kvalitet". Nacionalnu oznaku višeg kvaliteta moći će da imaju samo oni proizvodi za koje proizvođač može da dokaže da osnovna sirovina potiče iz Srbije, ali i koji su po pitanju kvaliteta iznad konkurencije.
Kao i kod svakog "označavanja" postavlja se pitanje objektivnosti kao i da li ćemo moći da budemo sigurni da takva hrana zavređuje posebno mesto u marketima, a verovatno i više cene u odnosu na konkurenciju.
U obrazloženju Uredbe, navodi se da će zahteve za mogućnost korišćenja žiga proizvođači hrane podnositi Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo će oformiti komisiju za stručnu procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih porizvoda i izdavati rešenja o pravu korićenja te oznake. Oni će, po najavama, biti upisani u poseban registar odakle mogu da budu i izbrisani ako se utvrdi da proizvod koji je označen žigom "srpski kvalitet" prestane da ispunjava uslove u skladu sa ovom uredbom.
"Proizvođači će morati da dostave specifikaciju proizvoda, podatke o poreklu i kvalitetu osnovne sirovine od koje je proizveden i opis tri posebna svojstva u odnosu na propisane zahteve kvaliteta za svaku vrstu proizvoda", navodi se u tekstu uredbe.
Spisak sa prvim korisnicima ove oznake biće objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a već sada su počela nagađanja ko bi prvi iz sektora mesne industrije mogao da se pohvali ovim žigom, iako je poznato da se proizvošači mesnih prerađevina u velikoj meri oslanjaju na uvozne sirovine.
Od 2014. godine u Srbiji se sprovodi projekat "Unapređenje bezbednosti i kvaliteta proizvoda u sektoru prerade mesa", koje finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i FAO. U okviru tog projekta, radi se i na razvoju nacionalne šeme kvaliteta, koja bi se u početku odnosila na proizvode od mesa, a kasnije postala primenjiva i na ostale proizvode.
Prema ranijim informacijama, ovim povodom već je bilo dijaloga sa predstavnicima nekoliko mesnih industrija - "Karneksom", "Juhorom", Industrijom mesa Bačka Topola, "Zlatiborcem" i proizvošačem pod nazivom "Suvat".
"Neke od članica EU razvile su sopstvene nacionalne šeme kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Jedna od najprepoznatljivijih je oznaka kvaliteta Label Rouge iz Francuske. Deo tog iskustva želimo da prenesemo u Srbiju", kažu za Politiku u Ministarstvu poljoprivrede.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović navodi da je ova vrsta označavanja prihvatljiva, ali da se moraju postaviti jasni kriterijumi i pravila igre, kako se projekat ne bi sveo na populizam.
Komentari 4
Oznake kvaliteta
To je smisao označavanja, da neko tamo zna da dobija zdravo od nas?
Veganka
Čekam sada da neko napiše da nisu svi Srbi ni hrišćani ni pravoslavci, naravno da nisu, ja prva nisam, ali nisu svi Srbi ni lešojedi koji podržavaju karnistički holokaust nad životinjama! Odakle bilo kome pravo da svojata ime naroda i trpa ga na etiketu bezdušne mesne industrije?!
:/
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar