Oprečne presude za prebijanje glumaca

Novosadski Apelacioni sud potvrdio je presudu Osnovnog suda na osnovu koje bivši direktor Pozorišta mladih Tomislav Knežević nije kriv za ometanje štrajka glumaca tog teatra, koji se desio pre oko četiri godine.  
Novosadski Apelacioni sud potvrdio je presudu Osnovnog suda na osnovu koje bivši direktor Pozorišta mladih Tomislav Knežević nije kriv za ometanje štrajka glumaca tog teatra, koji se desio pre oko četiri godine.

Kneževićeva odgovornost je, međutim, utvrđena za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, ali je za to delo kažnjen uslovno, kaže za Radio 021 jedan od trojice prebijenih glumaca, Emil Kurcinak.

On dodaje da je začuđen ovakvom odlukom suda: "Neverovatno. Postoji presuda kojom je utvrđeno da je prekršio zakon i da mi je protivzakonito dao otkaz, pa se nalaže da se vratim na posao. Onda je kriv zato što smo isprebijani i sleduje nam odšteta, ali sada nije kriv zato što nije kršio zakon o štrajku, a uslovno je kriv zato što policiji nije dozvolio da radi posao".

Kurcinak dodaje da je uzaludno osporavati presudu suda, jer ceo slučaj zastareva početkom februara i podseća da je Knežević ranijom presudom, koja je poništena, osuđen na zatvorsku kaznu. "Najneverovatnije je da se ne seća izjave koju je prvobitno dao policiji i istražnim organima. Negirao je celu svoju izjavu, gde su delom bili spominjani i određeni političari, ko je pozvao batinaše i sve ostalo. Negirao je, jer je kao bio umoran. Sve reći netačno zbog neispavanosti i umora, to je neverovatno", kaže Kurcinak.

Knežević pak smatra da se sudovi nisu držali reda, jer je parnični sud u postupku za naknadu štete trebalo da sačeka odluku o krivici, za koju kaže da mu je donela punu pravnu i moralnu satisfakciju. On smatra da je motiv za organizovanje štrajka glumaca pre četiri godine bilo to što je protiv svog prethodnika i većeg broja glumaca podneo krivičnu prijavu, kojom se terete da su na osnovu fiktivnih ugovora podizali novac za poslove koje nisu odradili, kao i za predstave koje nisu postojale.

Podsetimo da su Tomislav Knežević i Pozorište mladih, presudom Apelacionog suda u odvojenom, parničnom postupku, ranije obavezani da prebijenim glumcima, Zoranu Andrejinu, Draganu Zoriću i Emilu Kurcinaku, na ime naknade štete, plate 650.000 dinara.

Trojicu glumaca, koji su za vreme radikalske vlasti u gradu štrajkovali tražeći Kneževićevu smenu, brutalno je pretukla grupa huligana, do čijeg suđenja nije došlo. Takođe, za ovaj slučaj nije se utvrđivala ni odgovornost tadašnjeg visokog gradskog i funkcionera Srpske radikalne stranke, Igora Mirovića, kojeg je Tomislav Knežević pomenuo u delu svog iskaza, što je kasnije opovrgao. (D.S.)

  • Sanja

    06.01.2011 13:03
    Da li je novi direktor povukao krivične...
    Šta bi sa tim krivičnim prijavama protiv glumaca, koji su de fakto uzimali novac za predstave koje nisu igrali (nije bilo predstava), kao i za fiktivne ugovore, za nepostojeće poslove?
    To su dešavanja pre ovog Kneževića, jer on je samo podneo (što mu je i zakonska obaveza) krivične prijave protiv tih "glumaca", tj. "kriminalaca u kulturi"!
    Gle čuda, kasnije baš ti glumci, ispadoše vođe štrajka!
    Čudno?
    Ili baš i ne?
    To su oni što su skakali na snimcima ispred pozorišta mladih kao huligani, a potom sa sve stavljenim kragnicama u Kliničkom centru Vojvodine (čije rukovodstvo drže LSV), održaše konfernciju za štampu i elektronske medije.
    Čim se sve završilo iste likove ste nasmejane mogli da vidite u Gradu, ali ovaj put bez kragnica oko vrata!?
  • @Anonimus

    06.01.2011 07:23
    Ala ste vi naivni!
  • SREMAC

    06.01.2011 00:18
    LAŽIRANJA
    Glumci su dobro odglumili.Pozorište mladih propada,propada i propada...ko je kriv ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija