Poskupljenje umesto pojeftinjenja

Od jeftinijeg goriva na pumpama, ipak neće biti ništa.  
Od jeftinijeg goriva na pumpama, ipak neće biti ništa.

Iako je do sniženja cena trebalo da dođe zbog ukidanja monopola koji je do Nove godine imala Naftna industrija Srbije, država novim akcizama, planira da od vozača prilikom svakog točenja goriva, uzme još koji dinar.

Naftaši će za akcize po litru uvoznog benzina morati da izdvoje pet, a za evrodizel šest i po dinara, dok će za domaći benzin iz NIS-a plaćati trideset para više nego sada. Očekivalo se da će mera otvaranja tržišta smanjiti cene naftnih derivata, međutim dogodiće se suprotno. Gorivo bi moglo da poskupi posle Božića, zbog donošenja novog Zakona o akcizama, koji propisuje dvojne akcize, niže za derivate iz domaće proizvodnje, a više iz uvoza.

Urednik "Ekonomist magazina", Milan Ćulibrk, kaže za Radio 021 da je problem s gorivom i u visni zarade uvoznika, čija se težnja za ekstra profitom može suzbiti samo jačanjem konkurencije. On podseća da je auto-gas svojevremeno bio duplo jeftiniji od drugih naftnih derivata, iako na uvoz tog goriva, NIS nije imao monopol. "Sada se ta razlika značajno smanjila i sve više se smanjuje. Očito je da su distributeri gasa iskoristirili to štu su cene drugih derivata povećane i nastoje da se približe tim cenama, zadržavajući cenu gasa ipak nižom od cene benzina ili dizela", kaže Ćulibrk.

On dodaje da su cene goriva praktično udvostručene za poslednjih godinu dana, za razliku od svih drugih cena, koje su sporije rasle. "Očito da je situacija na tržištu daleko od normalne. Jedini pravi lek za takvu situaciju je jačanje konkurencije, ali Srbija ni u mnogim drugim oblastima nema dovoljno razvijenu konkurenciju. I to je jedan od razloga što su cene mnogih proizvoda i usluga kod nas mnogo više nego u drugim zemljama u regionu, iako su plate kod nas praktično najniže u regionu", kaže Ćulibrk.

Novi zakon propisuje niže akcize za derivate iz domaće proizvodnje, a više za one iz uvoza. Zbog toga, ali i rasta cene nafte na svetskom tržištu, u Udruženju vlasnika privatnih benzinskih stanica, samtraju da do kraja januara mora doći do poskupljenja goriva. (D.S.)

  • pawlle

    06.01.2011 16:11
    ovo je jedna beskorisna,pohlepna,lopovska i nadasve LAZOVSKA vlast i valjda ce im presesti svaki dinar zbog njihove pohlepe
  • Vukajlo

    06.01.2011 12:04
    Liberalizacija - sta to bi?
    Na uvozni benzin poskupljunje akcize za 5 dinara a za NIS-ovo djubre od goriva 30 para. Liberalizacija trzista, ukinut monopol NIS-a, ali zato za NIS-ovo gorivo mnogo manja akciza sto je u neku ruku i dalje monopol. Nije sija nego vrat. Uvukli se ovim Rusima pa nikako da im izadju iz anusa. Jadni mi. U Rusiju smo kao u Boga gledali zadnjih 200 godina a oni nas na finjaka uveke odhebavali, odhebavali, odhebavali. Glupi Srbine, vidis li da Rusa boli ona stvar za tebe i vazda ga je bolela. Ameri i Svabe ma kakvi da su nikada ne zaboravljaju svoje saveznike i one koji su bili uz njih i u dobru i u zlu.
  • Adice

    06.01.2011 11:43
    Ima da bude...
    ... sve će da pojeftini, čim dobijemo 1000 eura od akcija !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija