Teška godina za privredu

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je da će ova godina biti izuzetno teška za domaću privredu jer, kako je naglasio, "sve što nije rešeno u toku 2010. godine čeka nas u 2011."

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je da će ova godina biti izuzetno teška za domaću privredu jer, kako je naglasio, "sve što nije rešeno u toku 2010. godine čeka nas u 2011."

"Želeo bih da verujem da ćemo imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri ili 3,5 odsto. Nije nemoguća misija, ali je potrebna saradnja i dijalog predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, poslovne zajednice i svih relevantnih institucija. Samo na osnovu dijaloga moguće je da zajednički unapredimo srpsku privredu, koja je u ozbiljnom problemu, ne kažem nerešivom", istakao je Bugarin.

Prema njegovim rečima, srpsku privredu karakteriše visoka nelikvidnost i nekonkurentnost kompanija, nepristupačni krediti, visoke kamatne stope, kašnjenje u vraćanju kredita. Bugarin je dodao da su veliki problemi za srpsku ekonomiju i nepostojanje razvojne banke, komplikovane administrativne procedure, nesprovođenje poreske reforme i giljotine propisa.

On je ukazao da se godišnje u zoni sive ekonomije "vrti" oko desetak milijardi evra, da treba da se smanje neki porezi i doprinosi, a da se poveća obuhvat čime bi se smanjila zona sive ekonomije. "Brine me broj zaposlenih jer je trenutna stopa nezaposlenosti 26 odsto. Brine me 600 raskinutih privatizacionih ugovora i 200 hiljada ljudi koji nemaju tretman ni zaposlenih, ni nezaposlenih. Brine me što se u Srbiji dosta stvari odlaže, jer i nečinjenje jeste pogrešan posao", kazao je on.

  • Shomy

    08.01.2011 11:30
    vruca voda
    Pa naravno da ce biti teska. Drzava je glavni generator inflacije i nelikvidnosti privrede i osiromasenja gradjana. Zuti su podigli poreze, takse, akcize... na sve cega su se setili, ali sam siguran da ce se jos neceg setiti. Jedva cekam da hleb bude 200 din. meso 1500 din. benzin 250 din.
    Valda ce se tada probuditi ovaj narod, pa u.....m
    motkom odstraniti ove zute.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija