Preduzetnici zatvaraju radnje

U Srbiji je u 2010. godini, prvi put od kada se vodi evidencija, broj zatvorenih radnji bio veći od broja novoosnovanih, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

U Srbiji je u 2010. godini, prvi put od kada se vodi evidencija, broj zatvorenih radnji bio veći od broja novoosnovanih, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Prošle godine bilo je registrovano 35.299 novih radnji, što je za oko 10 odsto manje nego 2009, a iz registra je obrisano 37.168 preduzetnika, oko dva procenta više nego godinu pre, rečeno je u APR.

Iz registra APR je 2010. istovremeno obrisan tri puta veći broj preduzeća od uobičajenog, odnosno njih 9.357, ali je u to uračunato i 5.974 firmi koje su izbrisane na osnovu sprovođenja postupka automatskog stečaja.

Prošle godine broj novoosnovanih firmi pao je, prvi put posle dužeg vremena, ispod 10.000. Kako se precizira, osnovano je 9.469 preduzeća, što je za 544 manje nego u 2009. godini.

  • Nezavisni Vojvodjanin

    08.01.2011 07:07
    a inspekcije
    i ne samo sto izmisljaju raznorazne taxe,nego i inspekcije ubijaju preduzetnistvo svojim bezobrazlukom,izmisljaju se raznorazna pravila,nedostatci,drze sluzbenog lista ko pijan plota i za nemanje poklopca na kanti za smece dobio je kaznu 200000 dinara,u roku 6 meseci opet mu dosla trzisna i opet 200000 dinara druge kazne jer u WC-u nije na vratima imao zakacaljke za mantil da doticna okaci svoj od poreza kupljen mantil pa mu razrezala na bazi ovog nedostatka.E a koji dzep to moze da izdrzi.Komunalne,saobracajne,trzisne,finansijske inspekcije koje preduzetnike bukvalno unistavaju i zbog 20-30 dinara razlike u kasi.Mozes misliti jake li nepravilnosti....Odvratno i gadi mi se ovakva Srbija.Nisam za ovo glasao,niti cu ubuduce.I dobro cu razmisliti hocu li uopste vise izlaziti na izbore dabi dao nekome legitimitet.
  • Shomy

    07.01.2011 20:34
    investicije?
    I onda se pitate zasto ima tako malo stranih investicija u Srbiji. Pa ove DS-ovske buba svabe niko zivi ne moze nahraniti. Ma Turci su bili mila majka za ova g...a. Stavite se u polozaj nekog starnca koji ima lovu. Da li biste ulozili u Srbiju. Odgovor je poznat. U zemljama EU privatni preduzetnik ima od 19-35 stavki koje mora da plati, u zavisnosti od zemlje do zemlje. A u Srbiji, verovali ili ne cak 65. Proverena informacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija