80.000 Mađara traži dvojno državljanstvo

Više od 8.000 ljudi, mahom iz Vojvodine, do sada je u konzulatu Republike Mađarske u Subotici rezervisalo termin za predaju dokumenata za dobijanje mađarskog državljanstva.

Više od 8.000 ljudi, mahom iz Vojvodine, do sada je u konzulatu Republike Mađarske u Subotici rezervisalo termin za predaju dokumenata za dobijanje mađarskog državljanstva. Dnevno se može primiti oko sto molbi, a termini su popunjeni do sredine maja.

U Beogradu je do sada podneto nekoliko stotina zahteva za dobijanje državljanstva našeg severnog suseda. Po procenama, dvojno državljanstvo tražiće oko 80.000 Mađara iz cele Srbije, a veliko interesovanje uslovilo je i to što je mađarska vlada dosadašnju proceduru prilično pojednostavila, te više nije potrebno imati prebivalište u Mađarskoj, obezbeđeno materijalno pokriće, kao i polaganje ispita za državljanstvo.

Međutim, neophodno je dokazati da je neko od predaka bio mađarski državljanin, ali i da stranka tečno govoriti mađarski jezik.

  • slobaja

    25.01.2011 15:12
    sluzba
    kako jeden obican sluzbenik zaposlen u drzavnoj sluzbi a pri tom je madjar moze da radi protiv srbije... neko ovde gleda previse filmova. pogledajte ko su direktori takvih sluzbi to su u glavnom crnogorci ili bosanci, u ostalom broj pripadnika manjina u drz. sluzbi je vrlo mali tek toliko da se ne kaze da ih nema. a sto se tice lojalnosti veliki broj pripadnika naci. amnjina je bio u vukovaru 90setih, samo da te podsetim srbijo
  • G

    12.01.2011 14:12
    @Mlađa - nisam sad mislio da će neko da uništi Srbiju ili Vojvodinu - imam ja puno prijatelja mađara koji su sasvim normalni ljudi, i kojima je van pameti ideja da ne znaju srpski jezik. Ja samo ukazujem na činjenično stanje na terenu - potrebno je ipak zaći malo van Novog Sada ili Zrenjanina, proći malo tim manjim mestima da bi se dobila drugačija perspektiva.
  • G

    12.01.2011 14:09
    @Mlađa - nemam ja ništa protiv da ti ljudi ako imaju mogućnost ostvare dodatna prava ili finansije od svoje matične zemlje. Ono o čemu ja govorim je neka vrsta sukoba interesa. Da li građanin sa dvojnim državljanstvom, zaposlen u državnoj upravi, posao obavlja u interesu Srbije, ili u interesu druge zemlje čiji je takođe državljanin? Da li je potenciranje autoputa ka CG u interesu Srbije, ili u interesu Crne Gore (naveo sam ovo u nekom od prethodnih komentara)? I još jednom, moram skenuti na pažnju da su ovde u pitanju građani koji se "separatišu" u smislu koji sam već opisao, i koji dodatno čak ni ne govore zvaničan jezik države u kojoj žive. To je ta "hrana za razmišljanje". Ja kao građanin Srbije sam tu u neravnopravnom položaju jer ako potrošimo pare za autoput koji je interes nekog drugog nemamo posle za vrtić u koji će moje dete ići, ja ne mogu tako lako da odem u neku drugu zemlju gde ima vrtića pa da tamo nastavim život, dok ovi građani mogu lakše da dobiju boravišne i radne dozvole u svojoj "drugoj domovini".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija