Racionalizacija obrazovanja

U Srbiji se svake godine u prvi razred osnovne škole upiše oko 1.000 đaka manje, pa je opštinama ostavljen rok da do oktobra usvoje novu mrežu škola, umesto sadašnje skupe i neracionalne.
U Srbiji se svake godine u prvi razred osnovne škole upiše oko 1.000 đaka manje, pa je opštinama ostavljen rok da do oktobra usvoje novu mrežu škola, umesto sadašnje skupe i neracionalne.

"Lokalna samouprava će prilikom izrade nove mreže škola morati da poštuje kriterijume Vlade Srbije, definisane u oktobru prošle godine", rekao je pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov, podsetivši da je 2001. godine upisana 81.000 prvaka, a da ih je prošle godine bilo 70.670.

"Manjak dece je veliki problem u Srbiji, ne samo problem prosvete, nego problem populacione politike", rekao je Popov i istakao da aktuelna mreža ustanova, sa 1.278 osmogodišnjih škola i 4.500 objekata, odgovara broju učenika od pre 30 godina.

On je objasnio da se ništa neće "seći" odmah i da u budžetu nisu predviđena posebna sredstva, jer taj posao pada na teret lokalnih samouprava, kojima će, kako je rekao Popov, biti bolje kada budu imale jeftiniju mrežu škola.

Ministarstvo je, ipak, namenilo milion evra za kupovinu školskih autobusa, kombija, sredstva koja su dobijena iz IPA projekata, iz pristupnih fondova EU, rekao je pomoćnik ministra prosvete zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, objasnivši da će tamo gde se škola zatvori, đaci organizovano biti prevoženi do drugih škola.

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov je istakao da će ove godine u jednom broju škola, kroz pilot projekat, biti uveden dugo najavljivan model finansiranja po učeniku, model koji, kako je rekao, postoji svuda u Evropi.

Neće u svakoj školi učenik isto koštati, ali je osnovni princip "koliko učenika, toliko para školi, što više učenika, više novca", naveo je Popov, priznajući de će tu biti viškova nastavnika i da Ministarstvo prosvete još nema projekat kako će to sve izgledati, ali da će se problemi rešavati u hodu.

"Suština je da će se kompletna problematika osnovnog obrazovanja, što se tiče školskih zgrada i upravljanja, prebacivati na opštine",  naglasio je Popov, podsetivši da se time ostvaruje decentralizacija obrazovanja.

Novi model finansiranja znači "veću ili manju platu za nastavnike, ako učitelj ima đaka sa posebnim potrebama, taj će učenik "skuplje koštati". "U stvari, neće plata biti manja, ona će biti veća, ako imamo modernog nastavnika koji se usavršava i koji svojim kvalitetom privlači učenike da uđu u tu školu", rekao je Popov.

Do sada smo imali učiteljicu koja ima tri učenika i učiteljicu koja ih ima 30 i bile su isto plaćene, ubuduće to će biti promenjeno, pa će se nastavnici truditi da dobiju što veći broj učenika, zaključio je pomoćnik ministra.
  • TT

    16.01.2011 22:37
    reklame za profesora
    jeste, ajde da gomilamo ucenike na jednog profesora.
    cilj ovoga je da ih bude sto vise na casu, a ne da bude jedan profesor na 15 ucenika.
    e stvarno,
    ALAL VERA.
  • Profesorka

    16.01.2011 20:52
    Imam 3 pitanja i dve konstatacije:
    - Koliko će koštati učenik koji je dete sudije, a koliko dete spremačice?!
    - Plavooki će takođe biti više na ceni, ili možda grešim?!
    - Kolika plata će biti ako neko radi sa "problematičnijim" učenicima, kao npr. u Masinskoj školi?!A koliko onoga u umetničkoj?! Jel ima i tu nekih razlika, jer ovaj jado iz umetničke em ih ima malo, em su mu svi dobri ko bubice!
    Blago onome ko radi u Milan Petrović školi...eto njemu plate kao da je poslanik! (pri tome, ne mislim nista lično i loše)
    A i u buduće je potrebno da svaki profesor odštampa svoje flajere, plati si reklamu na Pinku i da oglas u novinama, pa da pravi kampanju prikupljanja učenika, ne bi li mu plata bila veća! Kao i uvek, sve je naopačke, a ovakve nebulozne projekte, planove, promene...šta god, prave idioti!!!
  • jatzans

    16.01.2011 20:07
    Dakle, nemam reči. I dalje se nerviram iako znam da će to samo meni škoditi.

    "...da Ministarstvo prosvete još nema projekat kako će to sve izgledati,..."

    Nikad nismo imali projekat osmišljen na vreme na osnovu podataka, proračuna, izveštaja sa terena, nego smo u oblasti, koja bi morala biti strateška, kao slepci koji idu na pipanje.
    Dobra su nam i pametna deca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija