Sledi vrtoglav rast cena

U narednih šest meseci cene osnovnih životnih namirnica nastaviće da rastu, procenjuju stručnjaci.

U narednih šest meseci cene osnovnih životnih namirnica nastaviće da rastu, procenjuju stručnjaci.

Pojedini trgovci ulje nekih proizvođača već prodaju po novim cenama od 153 dinara za litar. Brašna skoro da nema u prodavnicama jer se novo poskupljenje očekuje od prvog februara. U martu se očekuje i poskupljenje struje, pa mnogi ekonomisti strahuju da će to dovesti do lančanih poskupljenja.

Prosečno srpsko domaćinstvo mesečno ima oko 50 hiljada dinara na raspolaganju, a više od 40 odsto kućnog budžeta odlazi na hranu. Građani kažu da kupuju samo najpotrebnije i da smanjuju količine. Kažu i da ono što su mogli da kupe u januaru prošle godine, ovog januara ne mogu.

Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije navodi da u prvih šest meseci ove godine treba očekivati rast cena hrane. "Na ovakva kretanja pre svega utiču kretanja cena na svetskom tržištu, strukturni poremećaji u domaćoj poljoprivredi i specifičnosti domaćeg tržišta poljoprivrednih proizvoda", kaže Stanković.

  • JAca

    17.02.2011 14:55
    sveckooo?
    Pa ja g-dine Stankoviću ne želim da jedem pasulj "gradištanac" koji mi uvozite iz Kine, kad ga verovatno neko seje i u Čurugu.:P
  • Zivko

    01.02.2011 19:44
    Ajd sad da se malo smejemo
    Ih, ta prosecna porodica sa 50.000 na raspolaganju je onda mnogo srecna xD

    Ja stvarno ne znam kako ljudi na vrhu ne shvataju da nece nista popraviti tako sto globe nizu i srednju, chitaj, nepostojecu, klasu. Bojim se da ce Tunis i Egipat da se presele malo i do Beograda ako ovako nastave.
  • Um

    21.01.2011 12:21
    f word
    A kad rastu plate u svetu zasto onda ne rastu kod nas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija