Skoro 100 prijava zbog mobinga

Direktor Inspektorata Ministarstva rada i socijalne politike Srbije Predrag Peruničić izjavio je danas da je od septembra i početka primene novog zakona podneto 98 prijava zbog mobinga, odnosno zlostavljanja na radnom mestu.

Direktor Inspektorata Ministarstva rada i socijalne politike Srbije Predrag Peruničić izjavio je danas da je od septembra i početka primene novog zakona podneto 98 prijava zbog mobinga, odnosno zlostavljanja na radnom mestu.

Ističući da dosad nije bilo sudskih presuda, Peruničić je ocenio da je period od tri meseca, koliko se primenjuje zakon, suviše kratak da bi se pokazali pravi efekti. On je rekao da postoji strah ljudi da će prijavom za mobing izazvati negativne posledice, biti prebačeni na lošije radno mesto ili ugroženi i da bi zakon trebalo da pokaže efekte tek posle obaveštavanja zaposlenih o njihovim pravima i načinu kako mogu da ih iskoriste.

Inspektori posle podnošenja prijave odlaze kod poslodavca da ga obaveste i predlažu pokretanje postupka za mirno rešenje, nakon čega je poslodavac obavezan da organizuje mirno rešenje i da otkloni mobing, objasnio je Peruničić. Ukoliko taj postupak ne uspe, strankama se predlaže da se obrate sudu, a u slučaju da poslodavac ne postupi u naloženom roku, inspektor ima pravo da podnese prekršajnu prijavu, rekao je on.

  • Ljilja

    22.01.2011 11:32
    Poslodavac je duzan (sto znaci - u obavezi) da predlozi medijaciju, odnosno alternativno resavanje spora u roku od 3 dana od prijema zahteva za sprecavanje zlostavljanja. U svakoj firmi mora da postoji osoba koja je zaduzena za obracanje u slucaju zlostavljanja, a cije ime je trebalo da bude u obavestenju koje su svi zaposleni trebali da potpisu do 1.11.2010.? Treba edukovati tj. informisati i radnike i poslodavce i sudije! Inace, sudije u NS ladno odbacuju svaku tuzbu kao neosnovanu zbog nedostatka dokaza, svaki svedok do sad im je bio "nepouzdan", a u zakonu pise da zrtva mobinga treba "da ucini verovatnim" da je bilo zlostavljanja, a tuzeni treba da dokaze da nije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija