Nove mere zapošljavanja

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je sedam javnih poziva kojima se započinje realizacija programa aktivnih mera zapošljavanja u 2011. godini.
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je sedam javnih poziva kojima se započinje realizacija programa aktivnih mera zapošljavanja u 2011. godini.

Kao novine posebno se ističu povećani iznosi subvencija za otvaranje novih radnih mesta u nerazvijenim opštinama, kao i program "Stručne prakse". Za aktivne mere zapošljavanja, u 2011. godini biće izdvojeno 7 milijardi i 300 miliona dinara, što je duplo više sredstava nego lane. Procene su stručnjaka da bi u Srbiji ove godine, oko 50 hiljada ljudi trebalo da bude zaposleno.

U Vojvodini je na kraju decembra prošle godine, prema podacima NSZ bilo 198 296 nezaposlenih, oko 20 hiljada manje nego u januaru 2010, prenosi Novosadska televizija.

Pre nekoliko dana predstavljen je program novih radnih mesta, odnosno konkursa za realizaciju pet programa aktivnih mera zapošljavanja koje su ranijih godina dale rezultate, kao i jedan novi. Reč je programu "Stručna praksa 2011" koji bi na nacionalnom nivou trebao da obuhvati oko 5000 ljudi.

U ovoj godini, akcenat će biti stavljen na još veću podršku preduzetnicima u otvaranju, ali i očuvanju radnih mesta kroz subvencije, koje su ove godine veće za nerazvijene i devastirane opštine. Dodatni podsticaj zapošljavanju predstavljaće i realizacija mera zapošljavanja opština koje su se odazvale pozivu lokalnih samouprava da se uključe u sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanje.
  • Nezaposleni bez naknade NSZ

    21.01.2011 20:47
    Gde je pojedinačnih 5.000 dinara socijale?
    Država je na ime pogoršanog socijalnog položaja penzionerima i državnim službenicima isplatila 5.000 dinara, a nezaposlenima koji nemaju baš nikakva primanja još nije. Takođe, država će platiti nekakve obuke i stručne prakse, a već su i fakulteti i škole bez smisla, jer nema posla nakon diplomiranja i pored jako skupog školovanja. Grad Novi Sad nedaje nikakve olašice nezaposlenima u plaćanju komunalnih proizvoda, za razliku npr. od penzionera, takođe Grad zapošljava samo svoj stranački ološ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija