Suspenzija Srbije u Savetu Evrope

Delegacijama Srbije, Crne Gore i San Marina u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope večeras je privremeno suspendovano pravo glasa zbog nezastupljenosti žena u delegacijama.
Delegacijama Srbije, Crne Gore i San Marina u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope večeras je privremeno suspendovano pravo glasa zbog nezastupljenosti žena u delegacijama.

PS SE je usvojila rezoluciju kojom se članovima tih delegacija ratifikuju mandati ali bez prava glasa, s tim da odluka stupa na snagu na aprilskom zasedanju i trajaće dok u delegacijama ne bude makar po jedna žena.

Izvestilac Holger Haibah je večeras konstatovao da u delegacijama Srbije, Crne Gore i San Marina ima žena, ali su sve one samo zamenici članova delegacija.

Haibah je rekao da se problem može rešiti i da se zato pravo glasa samo suspenduje.

U raspravi je ukazano je da je odluka o promeni pravilnika, kojom se pravi razlika izmađu člana i zamenika člana delegacije, doneta u novembru 2010, a da su skupštine zemalja-članica SE o tome obaveštene početkom decembra i da nisu mogle da promene sastav delegacije.

Nataša Vučković, zamenik člana delegacije Srbije, rekla je da Srbija podržava rodnu ravnopravnost, ali da Skupština Srbija nije mogla na vreme da promeni sastav delegaciji.

Dodala je da će sastav delegacije biti promenjen na redovnom zasedanju Skupštine Srbije.

Rezolucija je usvojena sa 33 glasa "za" i jednim "protiv". Amandmani kojima se tražilo da odluka stupi odmah, a ne u aprilu, nisu usvojeni.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je u Strazburu tri rezolucije koje se odnose na zemlje bivše Jugoslavije - o zaštiti svedoka, obavezi država članica da sarađuju na procesuiranju ratnih zločina, i pomirenju i političkom dijalogu.

Parlamentatrna skupština SE je juče usvojila rezoluciju u kojoj se pozivaju Euleks i drugi pravosudni organi na Kosovu, Albaniji i u Srbiji da pomognu istragu kako bi se rasvetlili teški zločini koji su navedeni u izveštaju Dika Martija.
  • elnsa

    27.01.2011 08:19
    Kako su svi ostali predstavnici znali? Naši su neobavešteni, izgleda.
  • neobavešteni

    26.01.2011 21:54
    ko pita ne skita- da su pitali znali bi
    http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/112875/Kasno-za-promenu-delegacije-u-PS-SE
    "Upitana da li je predstavnik Srbije trebalo da učestvuje na sednici Komiteta Parlamentarne skupštine SE u novembru na kojoj je odlučenoda u delegacijama mora biti i žena, ona je rekla da pretpostavlja da predstavnik Srbije nije bio na toj sednici iz finansijskih razloga.

    "Ne bih želela da govorim u njihovo ime samo pretpostavljam da su razlozi neodlaska finansijski", rekla je Đukić-Dejanović."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija