Međunarodni dan holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se danas, a centralna ceremonija u Srbiji biće na Starom sajmištu u Novom Beogradu, kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.
Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se danas, a centralna ceremonija u Srbiji biće na Starom sajmištu u Novom Beogradu, kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje 27. januara ustanovljeno je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jer su na taj dan 1945. godine sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji nacistički logor smrti u porobljenoj Evropi – Aušvic. Komemorativni skup održaće se i kod Spomenika žrtvama racije u Novom Sadu.

U Varšavi će 66. godišnjica oslobađanja nacističkog logora Aušvic-Birkenau biti obeležena svečanošću kojoj će prisustvovati predsednici Poljske i Nemačke, Bronjislav Komorovski i Kristijan Vulf. U glavnom gradu Austrije, Beču, danas se otvara izložba "Istorija holokausta u Evropi".

Povodom međunarodnog dana Holokausta, zamenik gradonačelnika Novog Sada Zoran Mandić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi, položiće danas u podne vence na spomenik žrtvama tog pogroma na Jevrejskom groblju u Ulici Doža Đerđa br. 67.

  • Ja

    27.01.2011 09:30
    Holokaust se pise velikim H
    Ovo je prilika da podsetim da u nasim skolama ne postoji ni jedan cas predvidjen ucenju o Holokaustu (prema nastavnom planu i programu, ali neki nastavnici istorije ipak predaju o tome, iako nisu u obavezi). U programu stucnog usavrsavanja prosvetnih radnika ima akreditovan program o Holokaustu koji pohadjaju nastavnici istorije, ali bi trebalo uneti i u program nastave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija