Srbija da bude bez GMO hrane

Stav Privredne komore Srbije (PKS) je da Srbija treba da ostane region gde se ne gaje genetski modifikovane biljke, jer je to preduslov za bolje pozicije naših poljoprivrednih proizvoda na tržištima širom sveta, izjavio je danas potpredsednik PKS (PKS) Stojan Jevtić.

Stav Privredne komore Srbije (PKS) je da Srbija treba da ostane region gde se ne gaje genetski modifikovane biljke, jer je to preduslov za bolje pozicije naših poljoprivrednih proizvoda na tržištima širom sveta, izjavio je danas potpredsednik PKS (PKS) Stojan Jevtić.

Jevtić je ukazao da je neophodno ponovo aktuelizovati raniji predlog o donošenju rezolucije po kojoj bi se teritorija Srbije proglasila područjem bez proizvodnje genetski modifikovane hrane za stočnu i ljudsku ishranu. "Proglašenjem i sprovođenjem rezolucije o zabrani gajenja genetski modifikovanih organizama (GMO) Srbija bi bila prva zemlja u Evropi koja bi brendirala svoju proizvodnju", naglasio je Jevtić.

"To bi donelo i izrazite mogućnosti povećanja izvoza u Evropsku uniju (EU) tradicionalnih proizvoda i proizvoda organske proizvodnje iz Srbije", dodao je Jevtić. Prema njegovim rečima, zabranom proizvodnje GMO omogućava se nesmetano širenje i povećanje organske proizvodnje.

''Istovremeno se ne zabranjuje uvoz i potrošnja GMO hrane samo za ljudsku ishranu i time se ne krše pravila i odrednice Svetske trgovinske organizacije (STO) u pogledu prometa proizvoda", rekao je on. "Na ovaj način GMO ne bi ulazili u lanac ishrane životinja. Genetski modifikovana hrana u prometu mora biti vidno obeležena u skladu sa strogim propisima o prometu ove vrste hrane'', rekao je Jevtić.

  • moony

    02.02.2011 08:54
    Istovremeno se NE zabranjuje uvoz i potrošnja GMO hrane samo za ljudsku ishranu ...
    Genetski modifikovana hrana u prometu mora biti vidno obeležena u skladu sa strogim propisima o prometu ove vrste hrane.

    Vidite li da je sve ovo samo maska?! Bice zapravo dozvoljena ali oznaceno na proizvodu ako sadrzi GM. Ne treba nam GM u bilo kojoj formi ili obliku! STOP GM! STOP MONSANTO!
  • sosa

    01.02.2011 16:45
    zdrava hrana zdrav covek
    zdrava, prirodna hrana zdravo potomstvo
  • Skadar

    01.02.2011 14:06
    Sve to treba zaustaviti
    Ako imaju iole pameti i muda da se suprotstave 'svetskim trendovima' celu tu idiotizaciju GMO treba ZAUSTAVITI ............... i to POD HITNO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija