Loši uslovi u zatvorima

Zbog prenaseljenosti i loših ukupnih uslova života u vojvođanskim zatvorima, svake godine povećava se broj predstavki koje pritvorena i osuđena lica podnose Pokrajinskom ombudsmanu, saopštila je danas ta institucija.

Zbog prenaseljenosti i loših ukupnih uslova života u vojvođanskim zatvorima, svake godine povećava se broj predstavki koje pritvorena i osuđena lica podnose Pokrajinskom ombudsmanu, saopštila je danas ta institucija.

Osuđenici u okružnim zatvorima u Novom Sadu, Subotici i Pančevu, kao i u kazneno-popravnim zavodima u Somboru i Sremskoj Mitrovici nezadovoljni su zdravstvenom zaštitom i osnovnim uslovima života u zatvorima. Istraživanjem je utvrđeno i da im u ishrani nedostaju sveže namirnice, da većina osuđenika nije ni na koji način radno angažovana, dok oni koji to jesu, za svoj rad dobijaju minimalne nadoknade.

Konstatovano je da informisanost osuđenika o sopstvenim pravima i mehanizmima zaštite tih prava nije na zavidnom nivou. U zatvorima je prisutna narkomanija, kupoprodaja opojnih sredstava se lako obavlja, a postoje indicije da se osoblje, prevashodno stražari, prema osuđenicima ophode neformalnije nego što bi se prema propisanim standardima očekivalo, pa čak i da ima prekomerne upotrebe sile.

Pokrajinski ombudsman, kao institucija u čijem je delokrugu rada zaštita ljudskih prava, među kojima i marginalizovanih društvenih grupa poput pritvorenih i osuđenih lica, napominje da problemi, utvrđeni istraživanjem, čekaju rešenje nadležnih organa i institucija.

  • Mlađa

    02.02.2011 13:33
    Sanaderizacija!
    Bilo bi bolje režimu da što pre popravi stanje u zatvorima jer mislim da neće puno proći dok se neki od njih tamo ne presele... Mislim treba da vode računa o svojoj budućnosti!!!
  • sale novosadjanin

    02.02.2011 12:44
    kao
    da je nama na tzv slobodi nesto bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija