Kiša umanjila prinose, ješćemo manje kvalitetan hleb

Kišno vreme i duga žetva uticaće na pad kvaliteta pšenice i brašna, što ukazuje da ćemo ove godine kupovati hleb i pecivo slabijeg kvaliteta nego inače, ističu stručnjaci.
Kiša umanjila prinose, ješćemo manje kvalitetan hleb
Foto: 021.rs
Ovo će važiti ne samo za potrošače u Srbiji, koji najčešće biraju belu veknu, već i za one u regionu jer problem s kvalitetom žita imaju i Mađarska, Rumunija, Bugarska...
 
Vukosav Saković, iz Udruženja "Žita Srbije", rekao je nedavno da su česte kiše umanjile kvalitet zrna oko 60 odsto ovogodišnjeg roda pšenice.
 
"Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijalost zrna, zbog čega hleb može da bude lošeg kvaliteta, a ako se koristi za ishranu stoke morala bi da se meša s kvalitetnom pšenicom", rekao je Saković. Dodao je da će Srbija imati problema pri izvozu pšenice jer će oko 1,5–1,7 miliona tona morati da se proda na strano tržište, a proizvođači će nuditi na prodaju pre svega tu manje kvalitetnu pšenicu. Prinos pšenice u Srbiji ove godine, prema njegovim rečima, jedan je od boljih u poslednjoj deceniji, a precizniji podaci o analizi kvaliteta i ukupnom rodu očekuju se za desetak dana.
 
Prema novim pravilima koja su stupila na snagu početkom ove godine, propisane su minimalne vrednosti parametara pšenice za industrijsku preradu u mlinske proizvode. Pšenica za ljudsku ishranu razdvaja se od one koja se koristi za stočnu hranu.
 
Prilikom utvrđivanja kvaliteta, uvedena su dva nova obavezujuća parametra - sadržaj proteina, kao i sadržaj proklijalih zrna u masi. Drugim rečima, propisan je minimalan kvalitet koji mora biti zadovoljen kako bi pšenica mogla da bude korišćena za ljudsku ishranu. Ovakvi propisi idu u korist proizvođačima i krajnjim kupcima i trebalo bi da stave tačku na prevare s hlebom, ali je pitanje da li su sprovodivi u praksi. Dobra vekna ne može da se napravi bez kvalitetne sirovine. Kada je brašno slabijeg kvaliteta, hleb nema vazdušastost i rupičastu strukturu. Vekna je sabijena i brže se suši, a kora je žilava. 
 
Zdravko Šajatović, direktor "Žitounije", ističe da sve ukazuje da su propisani parametri kvaliteta dosta niži nego kod pšenice iz prošlogodišnjeg roda, kojeg ima u zalihama oko 255.000 tona. 
 
"Nesporno je da će mnogi pekari imati dosta muke da naprave dobar hleb. Možda ne u prva tri-četiri meseca jer će mešati novo brašno s prošlogodišnjim zalihama, ako do njih budu mogli da dođu", kaže Šajatović, dodajući da se danas u industriji dosta toga može učiniti pomoću aditiva koji su kod nas dozvoljeni u pekarskoj proizvodnji, dok ih neke države zabranjuju. 
 
Inače, najkvalitetnija pšenica u Srbiji uzgaja se u Banatu, u okolini Kikinde, ali je to po procenama svega pet odsto ukupnog roda.
 
Stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu podsećaju da je proizvodnu sezonu obeležila blaga zima sa dosta padavina koje su popravile zalihe zimske vlage. S druge strane, prolećne temperature, naročito u aprilu, bile su znatno iznad višegodišnjih proseka, što je ubrzalo razvoj vegetacije.
 
"Ozimi usevi ušli su u fazu pune zrelosti gotovo nedelju dana ranije nego prethodne sezone., pa je žetva ječma počela poslednjih dana maja, dok su prvi otkosi pšenice pali oko 10. juna. Međutim, već polovinom juna počinje kišni period koji je usporio završetak žetve. Podsetiću da je u junu, u pojedinim delovima Srbije, palo i do 150 litara kiše po kvadratnom metru. To je povećalo vlažnost zrna sa 14 na više od 20 odsto i dodatno odložilo i otežalo žetvu", kaže za Danas Milan Mirosavljević, stručnjak u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i dodaje da u brdsko-planinskim predelima centralne Srbije žetva strnih žita i dalje traje.
 
A kakav smo hleb do sada jeli, kada je u pitanju kvalitet, možete pročitati u našem tekstu OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • G

    24.07.2018 11:11
    @/ - ova zemlja je neuređena zbog gomile fašista, šovinista i ksenofoba koji šire mržnju i netrpeljivost svuda gde se pojave, u svakom trenutku i nezavisno od konteksta. Čime ja to "sabotiram bliži odnos" ikoga? Kada sam ja u članku koji nema veze sa nekime sa kime biste vi lično taj "bliži odnos" komentarisao o njemu? I još imate obraza da govorite o "krimigenosti" dok sami svesno kršite zakon širenjem međunacionalne mržnje i netrpeljivosti. Ne, nisam vređao nikoga ko se usprotivio porezovanju, carinjenju i monetarnoj politici, ponavljanjem jedne iste bezočne laži ona neće postati istina koliko god vaš oboleli "mozak" mislio da hoće. Koga sam to vređao po nacionalnoj osnovi a "ko nije Srbin iz BiH, CG i preko Dunava"? Vi ovde lično, crno na belo, širite mržnju prema celom ruskom narodu bez ikakvog razloga i povoda i onda imate toliko obraza da drugima govorite kako vređaju "svako ko nije Srbin". U nečemu se ipak slažemo, ovde sada SVI vide da ste mentalno poremećeno lice kojem nije mesto na slobodi.
  • /

    24.07.2018 08:45
    /
    @G
    ej, priznaj da je ova zemlja neuredjena zbog tebi takvih kako bi se sabotirao blizi odnos sa onima koji nisu uz rusiju
    zbog ovoga trpi svaki nekrimogeni gradjanin u ovoj zemlji

    ovde i drugi sada vide koliko si podvojena licnost
    ti jesi vredjao svakoga ko se usprotivio porezovanju, carinjenju i monetarnoj politici

    a dodao bih i svakoga ko nije srbin iz bih, cg i preko dunava
  • @/

    24.07.2018 07:18
    Ma pusti čoveka, jel ne vidis kako se periodično javlja, tu je svaki dan na svakoj vesti, a onda ga nema po 2-3 meseca, pa onda opet svaki dan? Znaš gde zadržavaju ljude periodično po 2-3 meseca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija