Drugi smrtni slučaj od novog gripa u Vojvodini

U Vojvodini je potvrđen drugi smrtni slučaj uzrokovan infekcijom virusa gripa A(H1N1). Reč je o bolesniku starom 41 godinu sa teritorije Južnobanatskog okruga.
U Vojvodini je potvrđen drugi smrtni slučaj uzrokovan infekcijom virusa gripa A(H1N1). Reč je o bolesniku starom 41 godinu sa teritorije Južnobanatskog okruga. Pacijent je umro drugog februara u Opštoj bolnici Pančevo. Lekari navode gojaznost kao faktor rizika koji je uticao da se bolest iskomplikuje.

"U poređenju sa prethodnom sezonom, to je ipak manje manje nego prethodne sezone kada smo u ovo vreme imali trideset dva potvrđena smrtna slučaja. Broj novoobolelih je 256 na 100 hiljada stanovnika, te se može reći da smo stekli jedan od uslova za prijavu epidemije", izjavio je dr Vladimir Petrović, epidemiolog, pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

U Srbiji je, u sezoni 2010/2011, registrovano 85 prijavljenih i laboratorijski potvrđenih slučajeva obolelih od sezonskog gripa, od kojih je petoro u teškom stanju, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Kod 69 osoba potvrđen je virus gripa A H1N1, kod 11 virus gripa A H3N2, kod jedne osobe virus gripa tip A i kod četiri osobe virus gripa tip B. Petoro obolelih je u teškom stanju i nalazi se u jedinici intenzivne nege.

Potvrđeni slučajevi su sa teritorije Beograda, Zlatiborskog, Srednjebanatskog, Jablaničkog, Nišavskog, Severnobanatskog, Moravičkog, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Sremskog, Zapadnobačkog, Pčinjskog, Pirotskog, Rasinskog, Podunavskog okruga i sa teritorije srpskih enklava sa Kosova i Metohije.

U Srbiji je, kako se navodi, registrovano sedam smrtnih slučajeva kod kojih je dokazan virus gripa, kod šest osoba virus gripa A H1N1, kod jedne osobe virus gripa tip A, a reč je o nevakcinisanim osobama starosti od 27 do 74 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija