Štrajk pomoraca u Grčkoj napravio neprijatnosti i srpskim turistima

Štrajk pomoraca koji se dogodio u Grčkoj trajao je samo 24 časa, ali je napravio dosta problema putnicima koji su ostali zarobljeni na ostrvima, ali i onima koji su ostali na kopnu bez načina da dođu do letovališta.
Štrajk pomoraca u Grčkoj napravio neprijatnosti i srpskim turistima
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", svi oni morali su da pronađu smeštaj za dodatno noćenje, što je gotovo nemoguće usred sezone.
 
U lukama Pirej i Solun nastao je problem na samom prilazu terminalima i dokovima gde su trajekti bili usidreni zbog broja vozila koja nisu imala gde da stanu. Stotine hiljada putnika su postale žrtve spora Federacije pomoraca i Udruženja brodovlasnika, a među njima je bilo i građana Srbije. 
 
"Agencije su obavestile svoje putnike ili da krenu dan ranije ili da sačekaju da prođe štrajk. Oni kojima je aranžman trebalo da započne 3. jula, izgubiće jedan dan, to je viša sila i ne može se mnogo. Ko je krenuo noć ranije, mogao je da stigne na ostrvo, ali je morao da prespava na nekom drugom mestu, ako nađe nešto slobodno. Tamo gde je moglo, neko je ostao sigurno i noć duže. Agencije neće tražiti nikome da doplati, ali neće moći ni da vrate novac onima koji gube jedan dan. To je nešto na šta agencije ne mogu da utiču. Bile su tri ili četiri agencije koje su imale aranžmane za sredu, a oni koji su išli kolima mogli su da izaberu kada će da krenu. Kod ovakvih stvari niko nije na dobitku", objašnjava za "Novosti" direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.
 
Prema njegovim rečima, ovakve stvari nisu neuobičajene za Grčku. Zbog ogromnih doprinosa koje imaju zbog turizma, često se iskorišćava sezona kako bi se došlo do ciljeva. Nekada štrajkuju pomorci, nekada avio-prevoznici i zaposleni na aerodromu, a ponekad dolazi do prekida rada i na graničnim prelazima, pišu "Novosti". 
 
"Bitno je da potpuna obustava rada ne može da traje duže od 24 sata. Posle isteka tog vremena, oni moraju da rade, makar i periodično ili sa smanjenim kapacitetima. Sigurno je i da će danas biti velika gužva, dok se sve ne raščisti, ali ne očekujemo veće probleme. Bitno je da su putnici bili na vreme obavešteni, da su razumeli okolnosti, a neke agencije imaju takve odnose sa putnicima da će im ponuditi možda i neki popust za sledeće letovanje", kaže Seničić.
 
Ekstremne temperature koje su dočekali u beskrajim redovima, turisti su pokušavali da ublaže u obližnjim restoranima i kafićima, a sve ovo je bio najgore za roditelje sa decom. 
 
U jednoj turističkoj agenciji su rekli za Novosti da su oni za njihove putnike uspeli da pronađu privatne brodiće koji su prevezli njih i njihov prtljag. Mnoge agencije nisu uspele da pronađu brodiće za transport jer je skoro 90 odsto brodova u štrajku. 
 
"To je suviše komplikovana priča i može da bude rešenje samo za mali broj ljudi. Neke agencije su se snašle, mnoge nisu, ali to sve zavisi od broja putnika. Nijedan veliki brod to ne bi uradio jer je i suviše vidljiv. Kada prevoze, to mora iz nekoliko tura. Oni koji dolaze kolima morali bi na kopnu da ostave auto, pa posle da dođu po njega. Isto je i za autobuse. Treba posle obezbediti transfer tih putnika", objašnjava Seničić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija