Suđenje Dobrici Veselinoviću za protest zbog smrti radnika na Beogradu na vodi

Inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je da je počelo suđenje aktivisti te inicijative Dobrici Veselinoviću zbog organizovanja protesta u Beogradu zbog smrti dvojice radnika na gradilištu "Beograda na vodi" u septembru 2018. godine.
"Mi sudske pozive ne izbegavamo. Mi se ne krijemo iza poznatih roditelja, niti pokušavamo da rupama u zakonu i drugim metodama zaobiđemo kazne. Da, krivi smo što smo 14. septembra ispred Vlade Srbije organizovali protest 'Koliko vredi život u Srbiji' kao reakciju na smrt dvojice radnika", prenela je Inicijativa odbranu koju je pred sudom izneo Veselinović.
 
Veselinović je pred sudom dodao da su "krivi" što su organizovali protest na kojem su ukazali na odgovornost Vlade i Ministarstva građevinarstva za smrt radnika, rekavši i da on, kao organizator, prihvata "punu odgovornost za ovaj čin", i spreman je da "snosi sve posledice za njega".
 
Inicijativa je podsetila da su 2018. godine na gradilištima u Srbiji poginula 53 radnika, a više stotina je povređeno na radu. Od januara 2013. do kraja 2017. godine, 187 ljudi je umrlo zbog povreda na radu.
 
"Ne davimo Beograd nastaviće i ubuduće da organizuje proteste, akcije i reagovanja na brojna kršenja ljudskih i radnih prava u našoj zemlji", navodi se u saopštenju.
  • Činjenica

    29.11.2019 13:18
    Ovakva suđenja nisu organizovana ni u FNRJ ni u SFRJ.
    Suđenje čoveku koji je organizovao protest.
  • Keln

    29.11.2019 09:56
    duboki naklon aktivistima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".