U Srbiji sve manje svinja, a i kvalitet upitan

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini ukupan broj goveda u odnosu na desetogodišnji prosek (2009-2018) manji je za 2,5 odsto, svinja za 9,1 odsto, koza za 12,9 odsto i živine za 13,1 odsto, a samo je broj ovaca veći za 0,7 odsto.
U Srbiji sve manje svinja, a i kvalitet upitan
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovi podaci prema rečima dr Ivana Radovića, profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, nisu zabrinjavajući jer, kako kaže, stočarsku proizvodnju treba da sagledavamo iz ugla kontrolisane populacije, koja se nalazi kod proizvođača koji su uključeni u sprovođenje nacionalnog odgajivačkog programa.
 
"Ako se posmatra čitava populacija svinja u Srbiji, zajedno sa grlima kod proizvođača koji nisu u kontroli produktivnosti, evidentan je pad, međutim, ti podaci ne pokazuju pravu sliku o stanju u svinjarstvu, a tu pre svega mislim na kvalitet. Nakon 10 godina sprovođenja glavnog odgajivačkog programa na teritoriji AP Vojvodina, prisutno je povećanje broja kvalitetnih priplodnih grla i povećanje vrednosti glavnih parametara proizvodnje i to broj živorođenih i zalučenih prasadi, broj proizvedenih tovljenika po krmači, broj testiranih priplodnih nazimica. Prisutno je i povećanje broja proizvođača koji ulažu u proizvodnju uz smanjenje broja onih koji u proizvodnju ulaze u povoljnim turnusima kada je cena odgovarajuća" objašnjava sagovornik Blica.
 
U Srbiji ima 200.000 gazdinstava koje drže svinje, što prema rečima dr Radovića donekle predstavlja problem ako se ta proizvodnja zasniva na držanju svinja iz hobija ili u zadnjem dvorištu, gde je upitan kvalitet tovljenika koji se nalazi na tržištu i pravi višak sa smanjenim kvalitetom (manjom mesnatošću), a pošto se tovljenici kod nas plaćaju na osnovu žive mere a ne na osnovu mesnatosti, to predstavlja problem.
 
"Sa trenutnih oko tri miliona svinja, Srbija bi samo kukuruzom koji se proizvede u našoj zemlji mogla da nahrani između 12 i 14 miliona tovljenika i na taj način ostvari trostruko veću zaradu nego prodajom ove žitarice. Da bi se to dogodilo, neophodno je da se promeni čitav sistem proizvodnje", smatra dr Radović.
 
Da bi obnovili svinjarstvo, dr Radović smatra da je potrebno organizovati farme.
 
Tekst u celini čitajte na sajtu Blica.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Milos

    03.03.2020 10:56
    Industrija zdrave hrane belezi veliki rast u celom svetu, dok upotreba mesa, koje je po svojoj prirodi nezdravo, opada i tu nema niceg loseg, naprotiv. Drugo, stocarska industrija je jedna od najvecih zagadjivaca u svetu, pa je samo pitanje vremena kada ce bar ove naprednije zemlje odluciti da to malo zategnu.
  • STAVROS

    02.03.2020 18:12
    Da li bi dr Radovic zivela sa tim svinjama,u istim uslovima I zavrsila na isti nacin?
    Da li dr Radovic zna sta je izazvalo Coronu ,SARS etc?
  • DonJuan

    02.03.2020 18:05
    Zato ima sve vise ljudskih krmaka i riba koje se na njih loze hahahahahahah

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Milorad Komrakov

Nekadašnji novinar Televizije Beograd preminuo je u 70. godini u Kliničko-bolničkom centru "Dedinje", potvrdila je Tanjugu njegova porodica.