U Srbiji za trećinu manje prodatih nekretnina u odnosu na mart prošle godine

U Srbiji je u martu prodato, odnosno kupljeno, za trećinu manje nekretnina nego istog meseca prošle godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).
U Srbiji za trećinu manje prodatih nekretnina u odnosu na mart prošle godine
Foto: 021.rs
Prošlog petka (3. aprila) bilo je 70 odsto manje transakcija u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji, kažu za Tanjug u RGZ.
 
"Prema autoritativnim podacima Republičkog geodetskog zavoda u martu ove godine ostvareno je 30 odsto manje transakcija u odnosu na mart 2019. godine", kažu u RGZ.
 
Navode podatak da je prošlog meseca 65 odsto kupoprodaja nepokretnosti ostvareno za gotovinu, dok je 35 procenata kupovina nepokretnosti realizovano iz kreditnih sredstava.
 
U martu prošle godine taj odnos je bio 70 procenata kupovina za keš, a 30 odsto iz kredita.
 
Kada je reč o padu ili povećanju cena nekretnina, podaci Zavoda govore da prošlog meseca nisu zabeležene osetne promene cena nepokretnosti u zemlji.
 
Vlada Srbije donela je inače 24. marta Uredbu o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja, a u skladu sa kojom je i RGZ prilagodio svoje poslovanje.
 
U toj uredbi se navodi da stranke u postupcima pred državnim organima, za vreme vanrednog stanja, ne mogu snositi posledice svog nepostupanja u rokovima propisanim ili određenim u skladu sa zakonima kojima se uređuje opšti upravni postupak ili posebni upravni postupci.
 
U Republičkom geodetskom zavodu upravni predmeti primaju se preko obveznika dostave, a to su, u prvom redu, javni beležnici i sudovi, i profesionalnih korisnika - licenciranih geodetskih organizacija, advokata i banaka.
 
Sva komunikacija se obavlja digitalnim putem preko servisne magistrale državnih organa i eŠaltera, a one koje zanima status rešenja u RGZ mogu te informacije potražiti na onlajn oglasnoj tabli Zavoda.
  • Vojkan

    12.04.2020 14:49
    nekretnine
    Imam druga radi kao agent u Solis agenciji radi od kuce posao mu dozvoljava i ne zali se na manjak posla.
  • milanm

    07.04.2020 11:20
    @Milan
    Haha,potraznja ostala ista,a promet pao za 30%,i to za par nedelja..Bice do kraja ovog meseca i 50%, a do kraja godine i vise.Pod prozorom mi tutnjali kamioni sa materijalom svakih 15min sad prodje mozda jedan dnevno.Izgleda da i agencije imaju svoje botove.Bolje bi im bilo da nauce nesto konkretno da rade,jer ovo sa nekretninama ide u talasima,3-4 godine ide,pa bar 5 godina nista,tako je to u ovom gradu.Oni veruju,smesno, pa mozemo onda i svi mi da verujemo da je ovo sve nasa razvojna sansa.Lepo je verovati, kao u onih 1000 evra onomad:)

    Puste zelje,u roku od godinu dana ce biti srecan ko bude imao posao i da prima redovno platu.A ti koji imaju kes ce ga tek sad drzati kod sebe od straha da se ovo sve sa virusom na jesen ili sledece godine ne ponovi.I cekace bolji trenutak.A ne bi me cudilo da posle svega ovoga ljudi pocnu najvise da kupuju obradivu zemlju.Sta su svi ovde mislili nije mi jasno, da naslede 2-3 garsonjere od babe,dede i rodbine i od toga da zive do kraja zivota,da se penzionisu u 30oj?Da ovde dolaze stranci,milioneri?Nece moci,bar ne u NS,vec je vise puta to pokusano u zadnjih 20god,pa je propalo samo tako.Ipak je ovo NS,nije ovo neka turisticka i velika metropola pa da to tako ide. Niti su plate takve da vecina moze da digne kredit,malo ko je mogao i do sad,islo je za kes.Na milijarde od gastarbajtera moze da se zaboravi u dogledno vreme,a to moze biti dugo A studenti nisu tajkuni i oligarsi pa da im prodajete i iznajmljujete stanove i kuce za silne pare.
  • Milan

    07.04.2020 08:34
    Milan
    Neverujem da će pasti cene kvadrata bar ne u novim zgradama ipak se zadnjih par godina zaista dosta ulaže u kvalitet zgrade. Starije zgrade moguće da će nešto malo korigovati cene a nove nema šanse jer sam baš pre neki dan pitao iz radoznalosti agenciju koliko su sada kvadrati u novo gradnji kažu cena se nije ništa promenila i oni sami neveruju daće doći do neke drastične promene jer je potražnja ostala isto jedino je zastoj kod banaka za kredit zbog vanrednog stanja ništa više. A za keš ko ga ima uvek je bilo trgovine i za vreme rata i sada uvek se nešto koriguje. Zato ko misli da će pafati cene stanova uzalud se nadaju kao i ja od toga nema ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".